Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw: Przyprawa do grzanego wina i piwa

 

 

Przyprawa do grzanego wina i piwa jest znakomitą kompozycją odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw korzennych podnoszących walory smakowe a także zapachowe rozgrzewających napojów. Goździki i ziele angielskie nadają grzańcowi przyjemny, korzenny zapach, cynamon słodki posmak, natomiast imbir i gałka muszkatołowa uwalniają swoje rozgrzewające właściwości. Grzane wino i piwo przyrządzone na bazie przyprawy Prymat jest miłym akcentem w ponure, mroźne dni i doskonale rozgrzewa.

 

1

 

Tradycja picia grzanego piwa, wina sięga średniowiecza, ale do końca nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł jego przygotowania. Jedna z historii głosi, że w celach leczniczych stosował je lekarz i zielarz Marcin z Urzędowa - zalecał on swoim pacjentom picie grzańca w celu wzmocnienia odporności organizmu. Oczywiście napój ten już wtedy gościł na stołach biesiadnych i był nieodłącznym elementem kuligów i polowań. A więc rozgrzewa nie tylko ciało, ale też atmosferę towarzyskich spotkań. Sekret sukcesu podgrzewanych trunków stanowią aromatyczne, starannie dobrane przyprawy. W dobrze przyrządzonym grzańcu nie może zabraknąć goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Do grzanego wina najlepiej wykorzystać czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne. Można także przygotować mieszankę wina czerwonego z białym. Najbardziej aromatyczne są wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie, włoski i chilijskie. W celu przygotowania grzanego piwa najlepiej wybrać jego jasną odmianę. Po dodaniu przyprawy do grzańca podgrzewamy trunek nie dopuszczając do jego zagotowania, gdyż wówczas mógłby stracić swoje walory smakowe. Równie dobrze można przyrządzić pyszny i rozgrzewający napój bezalkoholowy, na który przepis podajmy poniżej.

 

Zapraszamy do naszych przepisów:

 

2

 

Grzaniec malinowy z imbirem, miodem i przyprawami korzennymi

 

Składniki dla 4 osób:

100 g suszonych malin

1 łyżka obranego i pokrojonego korzenia imbiru

Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat do smaku

1 litr wrzątku

2 łyżki miodu pszczelego

Kilka listków świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Suszone maliny, imbir i przyprawę do grzanego piwa i wina zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Przed podaniem dodać miód i miętę.

 

3

 

Grzane wino z przyprawami korzennymi i kardamonem

 

Składniki dla 4 osób:

1 litr czerwonego wytrawnego wina

½ pokrojonej w plastry pomarańczy

Przyprawa do grzanego piwa i wina Prymat do smaku

1 łyżka miodu pszczelego

Kilka nasion kardamonu do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wino podgrzewać przez około 15 minut ze wszystkimi przyprawami i dodatkami, uważając aby go nie zagotować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

 

Grzane piwo z sokiem malinowym

 

Składniki:

1 litr jasnego piwa pszenicznego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka miodu kwiatowego

2 łyżki soku malinowego

Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Piwo wlać do garnka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

 

 

Komentarze

  • 3
    20151106_180026
    Opublikowano

    Konczi

    :) taki grzaniec jaki lubię :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Na pewno skorzystam z rady.....przyrządzę mężowi...zobaczymy jaką do opinię pozdrawiam gorąco
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Na pewno przygotuję mężowi ciekawa jestem jaki będzie komentarz...pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    pyszny z przyprawą
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata9

    smaczny grzaniec
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    irekruminski

    Grzaniec plus pyszny deser np. tiramisu w towarzystwie drugiej osoby i czujemy sie wspaniale :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam grzańce!
  • 0
    original
    Opublikowano

    DorotaZ

    Uwielbiam grzane piwko z sokiem malinowym, cynamonem i goździkami:)

Dodaj komentarz