Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na: Sylwestrową zabawę!

 

Sylwester to także doskonała okazja do zabawy. Jedni wybierają się na sylwestrowe bale, inni na sympatyczne zabawy w świetlicach czy też kameralne spotkania w gronie przyjaciół. Spora część weźmie udział w zabawie na jednym z rynków, gdzie odbywają się wielkie koncerty lub zasiądzie przed telewizorem i w gronie najbliższych wypije symboliczną lampkę szampana.  Inni skorzystają z okazji, aby odwiedzić rodzinę czy wyjechać na narty lub w inne atrakcyjne miejsce. A wszystko w atmosferze zabawy – wystrzałów szampana, petard i pysznego jedzenia...

 

 

Każda forma świętowania Sylwestra jest dobra. Choć nie każdemu może w tym roku jest dana okazja do „szampańskiej zabawy’, to warto cieszyć się tym wieczorem, który jest tylko raz w roku. To szczególna okazja, a zwyczaj świętowania Sylwestra  choć trwa stosunkowo krótko, bo od przełomu XIX/XX wieku , to na stałe zagościł w tradycji międzynarodowej . Zatem wykorzystajmy okazję i uczyńmy ten wieczór wyjątkowym – choćby dobrym jedzeniem. Zachęcamy do przygotowania czegoś smacznego ciekawego i prostego.

 

O tej porze roku sprawdza się doskonale chociaż jedno danie na ciepło. Poza tym możemy poszaleć z ciekawymi i smacznymi przystawkami i przekąskami.  Do ich przyrządzenia doskonale nadadzą się wszelkiego rodzaju pikle, które są stałym i obowiązkowym składnikiem  tzw. ziemnego bufetu. Oczywiście można podać ogóreczki, pieczarki czy inne pikle solo, możne też wykorzystać je jako inspirację do apetycznych przystawek. W sylwestrowym menu nie powinno zabraknąć też słonych przekąsek i napojów. Oto nasze propozycje przekąsek:

 

Faszerowane jajka koktajlowe

 

 

Składniki:

8 połówek białek z  jajek

Farsz:

8 posiekanych żółtek

4 posiekane koreczki helskie

4 łyżki majonezu

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

4 posiekane Ogóreczki konserwowe Smak

4 posiekane Pieczarki marynowane Smak

Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i doprawić do smaku. Farszem napełnić białka jajek i udekorować natką pietruszki.

 

Kanapeczki koktajlowe

 

Składniki:

1 bagietka

100 g kremowego białego sera

200 g pokrojonego pikantnego salami

1 słoik pokrojonych na kawałki Ogóreczków konserwowych Smak

1 łyżka Papryki słodkiej czerwonej Prymat

 

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i posmarować serem. Na wykałaczki nadziać kawałek ogóreczka zawiniętego w salami. Tak przygotowany „żagielek” wbić w bagietkę i oprószyć słodką czerwoną papryką.  

 

Czerwona papryka z serem feta

 


 

Składniki:

3 filetowane, smażone czerwone papryki

100 g pokrojonego w kostkę sera feta

1 pokrojona w plastry czerwona cebula

6 pokrojonych w plastry ząbków Czosnku marynowanego Smak

Sos grecki:

½ szklanki wody mineralnej

3 łyżki  oliwy z oliwek

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

Sól morska - MŁYNEK, Pieprz czarny grubo mielony, Bazylia otarta Prymat

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Papryki ułożyć na półmisku, posypać serem, czosnkiem i czerwoną cebulą, skropić sosem. 

 

Sałatka z kurczakiem kebab-gyros

 


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka

1 posiekana w kostkę słodka cebula

8 szt. kukurydzy minikolby marynowanej, pokrojonej na małe kawałki 

100 g łagodnego ketchupu

200 g majonezu

1 pokrojona mała główka sałaty lodowej

1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zamarynować w Przyprawie kebab-gyros, zgrillować i pokroić w cienkie plastry. Cebulę podsmażyć na oleju, doprawić przyprawą. Schłodzonego kurczaka przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i kukurydzę, dokładnie wymieszać. Majonez połączyć z ketchupem. Dodać pokrojoną sałatę lodową i sos, wymieszać. Podawać z bagietką lub zawiniętą w placki tortilli. 

 

A co Wy zaproponujecie na tego Sylwestra?

Komentarze

  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    same wspaniałości u mnie sałatki , ciasta i koreczki :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    najbardziej podoba mi się Sałatka z kurczakiem kebab-gyros :)

Dodaj komentarz