Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupa grzybowa

 

Krok 1 – zupa z grzybów leśnych z sandaczem i koperkiem

Do 500 ml Rosołu z kury Kucharek dodać drobno pokrojone warzywa (50 g marchewki, 50 g selera i 50 g selera naciowego). Do gorącego bulionu wrzucić drobno pokrojone jarzyny. 200 g mrożonych grzybów leśnych ugotować, pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do rosołu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodać 100 ml białego wina, odrobinę soku z cytryny, sól, Pieprz czarny mielony Prymat i 100 ml śmietany. 200 g filetu z karpia oczyścić, pokroić w kostkę i obsmażać małymi partiami na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę wrzucić do zupy, dodać pęczek posiekanego koperku, gotować jeszcze przez chwilę i podawać. Do zupy można również dodać kilka kropli oleju truflowego, co podniesie aromat i smak potrawy.

 

 

Krok 2 - zupa grzybowa z zacierkami

Na 2 łyżkach oleju połączonego z 1 łyżką masła obsmażyć 100 g pokrojonych w plastry pieczarek i 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalać 500 ml Rosołu z kury Kucharek, a następnie dodać 3 łyżki zacierek i 200 g pokrojonej w kostkę gotowanej lub pieczonej szynki. 1 opakowanie Zupy grzybowej Kucharek wymieszać z 500 ml wody i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku Solą czosnkową, Pieprzem czarnym mielonym, Tymiankiem i Natką pietruszki Prymat, gotować kolejne 5 minut i podawać.

 

Krok 3 - zupa krem z borowików z oliwą truflową

500 g mrożonych borowików rozmrozić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. W garnku z grubym dnem, na małym ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Na wolnym ogniu przez ok. 10 minut podsmażać 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę i grzyby, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać 100 g grzybowego serka topionego, wlać 100 ml białego wytrawnego wina i 1,5 l Rosołu z kury Kucharek. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut.

Zupę zmiksować, dodać 200 ml śmietany i doprawić do smaku solą, Pieprzem czarnym grubo mielonym oraz Gałką muszkatołową Prymat. Dodać kilka kropli oliwy truflowej i podawać ze świeżo siekanym koperkiem i plastrami wędzonego łososia.

 

Krok 4 – orientalna zupa z grzybów leśnych z kolendrą i sezamem

W rondlu na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem 1 łyżeczki oleju sezamowego podsmażyć 200 g pokrojonych w paski borowików, ½ pęczka pokrojonej dymki, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i 1 pokrojoną w julienne marchewkę. Po 5 minutach dodać ½ łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego i 1 litr Rosołu z kury Kucharek. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać kiełki soi i słonecznika, 2 łyżki Kolendry Prymat i 1 łyżkę prażonych ziaren sezamu. Zupę doprawić do smaku solą, Pieprzem Czarnym mielonym Prymat i sambal oelkiem (lub Chili pieprz cayenne Prymat) i podawać. 

Komentarze

  • 0
    247017_776885135732812_6766402448041904983_n
    Opublikowano

    Milka100

    Nie wyobrażam sobie wigilii bez zupy grzybowej. Świetna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Basia03

    Ja natomiast bez zupy rybnej :) ze strony męża robią grzybową i jest także rewelacyjna jednak ja jestem zwolennikiem rybnej :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    yahoo.es

    dla mnie swieta Bozego Narodzenia sa to swieta pelnej radosci z narodzenia Chrystusa dlatego uwazam ze nie moze zabraknac zupy grzybowej na wigilijnych stolach

Dodaj komentarz