Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Kuchnia meksykańska

 

 Kulinarnie Meksyk, pozostający pod dużym wpływem kuchni hiszpańskiej, kojarzy nam się przede wszystkim z tortillą oraz warzywami, takimi jak pikantne papryczki chili, kukurydza, fasola, pomidory czy awokado. W meksykańskiej kuchni stosuje się około 100 rodzajów papryk różniących się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem i oczywiście stopniem ostrości. Najbardziej znane to jalapeño, habanero i tabasco.

 

 

Słynne na cały świat potrawy kuchni meksykańskiej to m.in. Quesadillas − 2 (lub 1 złożony na pół) placki kukurydziane bądź pszenne z serem, papryką oraz innymi ulubionymi dodatkami; Burrito – pszenna tortilla zwinięta z farszem mięsnym z ryżem i fasolą, najczęściej podawana z guacamole i kwaśną śmietaną; Enchilada –tortilla, najczęściej kukurydziana, zwinięta z farszem w rulon, zapieczona np. z serem i podana z sosem chili, a także pikantne Chili con carne – danie kuchni tex-mex  (powstałej z połączenia kuchni teksańskiej oraz meksykańskiej) przygotowywana z mięsa duszonego z pomidorami, kukurydzą, fasolą i papryką, podawane z łyżką kwaśnej śmietany oraz tortillą lub ryżem. Z kolei Fajitato -  pszenna lub kukurydziana tortilla z kawałkami grillowanego mięsa (kurczaka, ryby lub wołowiny) i warzywami. Najczęściej tortilla i pozostałe składniki podawane są oddzielnie, tak abyśmy sami mogli je sobie komponować i zawijać, oraz serwowane z salsą pomidorową, serową lub guacamole. Popularne danie to również Tacos, czyli kukurydziana tortilla, podawana z mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami i łyżką kwaśniej śmietany.

 

Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje ostry i wyrazisty smak, osiągany dzięki dodawanym podczas gotowania wielu przyprawom o intensywnym aromacie. Najbardziej popularny sos, czyli „salsa meksykańska”, powinien składać się z trzech podstawowych składników w barwach flagi Meksyku: zielonej papryki chili, białej cebuli oraz czerwonych pomidorów. Oczywiście, można ją też doprawić czosnkiem i świeżą kolendrą. Inny popularny dodatek do potraw to „guacamole” – sos o konsystencji pasty do smarowania, z rozgniecionego dojrzałego awokado, wymieszanego z sokiem z limonki, kolendrą, chili, solą i czosnkiem. Do sosu często dodawane są także pomidory oraz cebula.

 

Najsłynniejsza meksykańska przekąska to nachos, czyli pokrojona na małe kawałki tortilla, zapieczona z serem i papryką jalapeño. Najczęściej podaje się do niej dodatkowo salsę pomidorową, guacamole lub czerwoną fasolę.

 

Konrad Birek poleca przepis na Quesadillas z pieczoną piersią kurczaka i serem cheddar

Komentarze

  • 2
    olcia
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Niki22

    kuchnia pełna inspiracji poprostu smaki w pigułce :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MarchiochaKucharzy

    Zapraszam na mój przepis Chili con carne http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/11/pikantne-meksykanskie-chilli-con-carne.html

Dodaj komentarz