Aktualności Doradcy Smaku

original

12 potraw na stole wigilijnym

 

Dania powinny być tradycyjnie postne, czyli bezmięsne. Jednak każde danie czy składnik miał swoje znaczenie, także zdrowotne. A słowo postne nie oznacza ubogo, a wręcz przeciwnie – pomimo ograniczeń stół ugina się niemal pod ciężarem pyszności. W tym dniu na stole królują ryby. Oczywiście jest to głownie karp wigilijny i śledzie, potrawy z nasion jak groch, mak, a do tego kapusta, grzyby, postny barszcz. Nie może też zabraknąć kompotu z suszu, który ułatwia trawienie po uczcie.

 

Klasyczne potrawy wigilijne to barszcz z grzybami, uszkami lub pasztecikami, od których zaczynamy wieczerzę. W niektórych regionach jest to żur lub zupa grzybowa. Ponadto pojawiają się: karp w galarecie, karp smażony, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, śledzie w oliwie, kulebiak i kompot z suszonych owoców. W kuchniach innych państw nie zawsze przestrzega się postnego charakteru i tradycyjne wigilijne potrawy to np. to np. kaczka (Austria), kiełbaski (Niemcy), Indyk (Wielka Brytania).

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    W Szwecji zajadaja sie szynka bozonarodzeniowa, malymi paroweczkami pieczonymi, ryzem ala malta. :)
  • 2
    olcia
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Tak to od stanu zależała ilość potraw !!! TERAZ KAŻDY CHCE BYĆ MAGNATEM !!! najniższy stan trzy potrawy ! ot co [kisiel z owsa ,grzybowy barszcz z kartoflami ,brzest z owoców /coś z makiem/ i OPŁATEK !!! /-/ etnograf

Dodaj komentarz