Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulturalna kuchnia: Appetit

"W moim rodzinnym domu zawsze gotowało się zdrowo, często bardzo tradycyjnie. Dzięki temu nauczyłam się rozpoznawać dojrzałe owoce i warzywa, świeże produkty, bez których nie można zaczynać zabawy z gotowaniem- to podstawa. W moim domu goście są bardzo ważni i dla nich staram się odnajdywać najsmaczniejsze potrawy. To pasja. I choć często gotuję bardzo zwyczajne potrawy, dla dzieci, dla najbliższych nigdy nie traktuję tego jak obowiązku. W mojej kuchni, w mojej głowie zawsze też gra muzyka - dodaje mi energii albo wprowadza spokój.

 


Postanowiłam połączyć te dwie miłości i tak powstał pomysł na Appetit.
Dzielę się na nim inspiracjami z podróży, smakami krajów, które uwielbiam, muzyką, która mi w tych podróżach towarzyszyła.


Przepisy na Appetit są bardzo klasyczne, myślę, że zawsze trzeba zaczynać od klasyki, żeby świadomie poszukiwać własnych smaków.
 
W Appetit Polska są pierogi z ziemniaków z mojego rodzinnego domu- lepiła je cała rodzina, spotykaliśmy się z ciocią, Jej córkami, Dziadkami i spędzaliśmy czas w kuchni- prawdziwy slow food...
 
Francuskie duszone w winie mięsa i wykwintne desery- nikt nie mógł wymyślić ich lepiej niż Francuzi...
 
Włoski Appetit ze swoją skromnością w ilości składników i smakiem, który wszyscy uwielbiamy...
I Hiszpania- kolorowa, wciąż zachwyca swoją paellą…
 
Przepisy czerpałam z klasycznych przepisów, lecz gotowane wielokrotnie przeze mnie dostosowały się do mojego gustu i potrzeb, spisuję je na kartkach, skreślam, poprawiam… I tak powstał pomysł na fiszki, które zawsze można mieć pod ręką...
 
Nie szukam na Appetit zaskakujących połączeń smaków, nie robię doświadczeń w kuchni- gotuję tak, aby było smacznie, po prostu...
 
Tak samo jest z muzyką, zachwycam się czasem nowinkami, lecz zawsze wracam do brzmień akustycznych, gdzie liczy się melodia i tekst. Starałam się odnaleźć muzykę, której na próżno szukać na pierwszych miejscach list przebojów, często wykonawcy, którzy znaleźli się na Appetit nie są nawet zbyt popularni w swoich krajach-
szukanie ich było dla mnie fascynującą podróżą.
 
To wrażliwe dźwięki, z klasycznych składników i wierzę, że właśnie takie nie przemijają… Tak jak klasyczne połączenia w kuchni…
Te dwie pasje staram się zamknąć w wyjątkowej oprawie, znów prostej i klasycznej zarazem- zdjęcia, na których nie muszę widzieć najbardziej znanych punktów Stolic, wolę te, które przypomną mi zapach i klimat … skrawek francuskiego obrusu, rozgrzany tłum na plaży w Biarritz czy liście w hiszpańskim ogrodzie, których cień leniwie odbijał się na trawniku…
 
 
Życzę smacznego :-)
Asia Chacińska"

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

  • 2
    olcia
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz