Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Liść Laurowy

 

Z jednej strony to sztandarowa przyprawa potraw kuchni polskiej: bigosów, zup, gulaszy, z drugiej doskonale pasuje do dań kuchni hinduskiej. Liść laurowy podnosi walory kulinarne wielu zup, szczególnie takich jak barszcz czerwony, zupa grochowa, kapuśniak czy żur. Nasze zupy nie smakowałyby tak doskonale gdyby niedorzucony do bulionu listek laurowy, albo nawet dwa.  Doskonale aromatyzuje także tradycyjny rosół. Ponadto dodaje smaku potrawom mięsnym, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogaca smak sosów, gulaszu i gotowanych ryb. Liście laurowe są również niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych z ogórków, buraków i kapusty. Używa się ich także do peklowania mięsa oraz do potraw duszonych i do pieczeni.

 

 

Ciekawostki

  • Liść laurowy charakteryzuje się słodko-pieprzowym smakiem.
  • Liść laurowy często stosowany jest w kuchni francuskiej, w szczególności do beszamelu, rosołów, sosów i marynat.
  • Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
  • Liść laurowy jest doskonałym środkiem zapobiegającym szkodnikom. 
  • Liście laurowe dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabrało gorzkiego smaku.

 

BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM FASZEROWANYM KAPUSTĄ I GRZYBAMI



 
Składniki dla 4 osób:
1 kg buraków
0,5 kg włoszczyzny
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu
Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek Prymat
Cukier do smaku
 
4 naleśniki
8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami
2 łyżki mąki
1 jajko
5 łyżek Bułki tartej Prymat
Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.

Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem

Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz