Aktualności Doradcy Smaku

original

Artykuł na zdrowie: Nie bójmy się białka

 

Oprócz funkcji budulcowej białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów, pełnią funkcje transportowe, magazynujące (np. żelazo), regulują przebieg procesów zachodzących nieustannie w naszym ciele. Białko odgrywa więc w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Odpowiednia jego ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.

 

Aminokwasy możemy podzielić na egzogenne – których organizm nie potrafi sam wyprodukować, więc muszą być dostarczone wraz z pożywieniem oraz endogenne – takie, które  organizm produkuje sam.

 

W zależności od wartości biologicznej rozróżniamy białka pełnowartościowe i białka niepełnowartościowe. Pełnowartościowe to takie, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. To przeważnie białka pochodzenia zwierzęcego, które znajdziemy w takich produktach jak: mleko i produkty mleczne, jaja, mięso i ryby. Mięso jest dodatkowo źródłem żelaza, witamin z grupy B oraz soli mineralnych.  Ryby dostarczają takiej samej ilości białka co mięso, ale są bogatsze  w witaminy A i D oraz minerały wapń i fosfor i jod. Dodatkowo ryby morskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Jaja, białe oraz żółte sery i mleko dostarczają również niezwykle ważną witaminę D oraz wapń do budowy mocnych kości.

 

Białka produktów roślinnych nie zawierają wszystkich aminokwasów lub zawierają jedynie niektóre z nich, dlatego też są określane jako białka niepełnowartościowe. Są to: produkty zbożowe takie jak pieczywo, makarony, kasze oraz rośliny strączkowe. Najmniej białka zawierają warzywa i owoce, są one jednak skarbnicą witamin i składników mineralnych.

 

Przykładem właściwego uzupełnienia białek w posiłku jest podanie takiego zestawu, w którym białko roślinne będzie połączone z białkiem zwierzęcym np. kluski z serem, kapusta z mięsem czy ziemniaki z jajem.

 

Nadmiar niewskazany

Mimo pełnienia wielu istotnych funkcji, nadwyżka białka może powodować nagły wzrost kwasu moczowego we krwi i prowadzić do chorób wątroby i nerek. Długotrwałe obciążanie tych organów prowadzi do powikłań: nadciśnienia, wzrostu poziomu cholesterolu i zatrucia organizmu. Nie powinno się zatem spożywać białka w nadmiernych ilościach, rezygnując przy tym z innych składników odżywczych. Zapotrzebowanie na białko zależne jest od wielu indywidualnych składników takich jak płeć, wiek, stan zdrowia i aktywność fizyczna. Przyjmuje się jednak, że jest to około 0,8 – 1 g na kilogram masy ciała.

 

Artykuł pochodzi od Centrum Dietetycznego Naturhouse

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz