Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na Ziemniaki

…, bo ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Z resztą ziemniak jest powszechnie uprawiany nie tylko w Polsce, ale również i na świecie. Więcej uprawia się tylko ryżu, pszenicy i kukurydzy. A liczba zjadanych kilogramów na Polaka, powszechna dostępność i ważne miejsce w kuchni polskiej czynią z ziemniaka warzywo niemal narodowe.

 


Ziemniaki trafiły do Europy z państwa Inków razem z Hiszpanami w XVI wieku. Początkowo ziemniak uprawiany był jako roślina ozdobna lub ciekawostka botaniczna. Do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy w 1683 roku Jan III Sobieski dla „najdroższej sercu Marysieńki”. Jednak dopiero w XXI wieku ziemniaki zyskały ogromną popularność. Dziś ziemniak jest podstawowym źródłem skrobi, wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle.

 

Ziemniaki są niczym kulinarny joker, można je gotować, piec, smażyć, grillować…. Są podstawowym dodatkiem do obiadu w kuchni polskiej. Podaje się je w różnej formie: z wody  i posypane koperkiem lub też pieczone z dodatkiem ziół czy sera, ciekawą alternatywą jest ziemniaczane purée. Natomiast ziemniaki pieczone w ognisku rozbudzają smakiem i aromatem niczym proustowska magdalenka sentymentalne wspomnienia.

 

Jednak obecnie ulubioną formą są ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu, czyli… frytki oraz chipsy. Bez ziemniaków nie byłoby też pysznych placków ziemniaczanych, kartoflanki, tradycyjnych klusek śląskich czy włoskich gniocchi, kopytek, zapiekanek, klasycznej sałatki jarzynowej czy pierogów ruskich.

 

Sława ziemniaka ostatnimi czasy nieco podupadła, ponieważ uznano go za winnego otyłości i pozbawionego wartości odżywczych, słowem – zbędnego w codziennym menu. Jednak przez wiele lat ziemniaki chroniły od głodu dzięki dużej ilości węglowodanów, białka i wapnia, a także potasu i fosforu.

 

Ziemniaki nie są wrogiem szczupłej sylwetki o ile nie usmażymy ich na głębokim tłuszczu, nie zalejemy tłustym sosem czy okrasimy masłem lub skwarkami. Warto wiedzieć, że ziemniaki gotowane w mundurkach są najmniej kaloryczne. A ziemniaki pieczone i odpowiednio doprawione – na przykład z odrobiną rozmarynu, tymianku, soli, pieprzu grubo mielonego z dodatkiem oliwy w oliwek będą lekkie, a przy tym smaczne i aromatyczne. Purée z dodatkiem gałki muszkatołowej zaskoczy ciekawą nutą smakową, a koperek dodany do młodych ziemniaków podkreśli ich delikatny smak.  Zatem nie bójmy się ziemniaków, szczególnie teraz, kiedy są szeroko dostępne, niedrogie i wcale nie takie tuczące.

 

Ziemniaki po szwajcarsku 

 

 

8 ziemniaków (60 dag),
25 dag chudego wędzonego boczku, 
1 łyżka Przyprawy do ziemniaków Prymat,
sól,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Tzatziki - pikantny sos czosnkowy Prymat
do smażenia: 2 łyżki oleju

 

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą woda i ugotować w łupinach na półtwardo (4–5 min od zagotowania). Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Boczek pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dno i boki patelni wyłożyć boczkiem, oprószyć sola i posypać obficie pieprzem. Na boczek wyłożyć ziemniaki i wyrównać powierzchnię. Smażyć do momentu, aż przy potrząsaniu patelnią placek będzie odchodzić od dna. Wyłożyć na talerz boczkiem do góry, podzielić na porcje. Podawać z kefirem doprawionym pikantnym sosem czosnkowym „Tzatziki” Prymat.

(4 porcje)

 

 

Chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i ziarnami podane z chrupiącymi kiełkami i pomidorkami koktajlowymi

 

 

Składniki dla 4 osób:
600 g startych na grubej tarce ziemniaków
300 g pokrojonej, ugotowanej kiszonej kapusty
2 pokrojone w kostkę cebule
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren dyni
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka siemienia lnianego
Sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek Prymat
Olej słonecznikowy do smażenia 
 
Sałatka: 
80 g ulubionych kiełków
100 g pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych
4 łyżki sosu vinaigrette

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie odcisnąć, dodać kapustę, cebulę, jajka, mąkę i wszystkie ziarna, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem placki osączyć z tłuszczu używając papierowego ręcznika. Podawać z sałatką z kiełków, pomidorami koktajlowymi i sosem vinaigrette. 

 

Sałatka ziemniaczana z szynką i aromatycznym sosem polskim Prymat

 

 

Składniki dla 4 osób:
1 kg młodych ziemniaków,
200 g szynki,
2 pęczki rzodkiewek,
1 główka sałaty lodowej,
1 czerwona papryka,
1 pęczek dymki,
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika,
Sól morska,
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.

Sos:
2 saszetki Sosu sałatkowego polskiego koperkowo-ziołowego Prymat,
200 g jogurtu naturalnego,
Pieprz czarny mielony,
szczypta Papryki słodkiej Prymat,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek.

 

Sposób przygotowania: Sos sałatkowy polski koperkowo-ziołowy Prymat wymieszać z oliwą, dodać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną papryki, odstawić do lodówki. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie, po wystudzeniu pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Rzodkiewki i paprykę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Ziemniaki wymieszać z warzywami i szynką, polać obficie sosem polskim i posypać pestkami słonecznika. 

 

Marynowane steki z karkówki z chipsami z młodych ziemniaków i kwaśnym jogurtem

 


Składniki dla 4 osób:
4 steki z karkówki (każdy po 160 g)

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do karkówki Prymat
1 łyżka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
 
8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką
6 łyżek oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki gęstego jogurtu
1 pęczek dymki
1 wyfiletowana czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej nasmarowanej oliwą, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C.

Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką  i kwaśnym jogurtem. 

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    http://www.doradcasmaku.pl/przepis/300108/zupa-krem-ziemniaczana-z-koperkiem.html i tu proponuje pyszną zupę z ziemniaków.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona32

    bardzo ciekawe przezpisy warte spróbowania

Dodaj komentarz