Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Przyprawa do dyni

Smak dyni jest uniwersalny i subtelny zarazem, zatem danie nieodpowiednio doprawione może wydawać się zbyt delikatne a nawet mdłe w smaku.  Tym, co najlepiej wzbogaci smak potrawy z dyni, są wszelkie przyprawy o korzennym, jak i pikantnym smaku. Nie może też zabraknąć przypraw podstawowych jak np. sól czy pieprz.

 

 

Przyprawy, które dodadzą smaku dyni:

Imbir mielony Prymat jest przyprawą wyjątkową ze względu na pikantny smak z cytrynowo - słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw na słodko oraz kuchni orientalnej.  Imbir dodany np. do zupy z dyni nada jej intrygujących właściwości, które zachwycą każdego miłośnika egzotycznych przypraw. Warto pamiętać, że to dość ostra przyprawa, zatem należy jej używać ostrożnie.

 

Gałka muszkatołowa mielona Prymat jest produkowana z najlepszych nasion muszkatołowca korzennego. Wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Nadaje intrygujący aromat pikantnym potrawom i wzbogaca smak słodkich deserów i napojów, jak i dan wytrawnych.  Doskonale wzbogaci smak potraw z dyni, nadając im dodatkowej głębi smaku.

 

Cynamon mielony Prymat wyróżnia się intensywnym, słodko-korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. To przyprawa, która urzeka swym działaniem i przyprawia o zawrót głowy licznymi możliwościami kulinarnymi. Cynamon kojarzy się zwykle z deserami z jabłek, jednak równie intrygująco wzbogaca smak potraw z dyni.

 

Chili pieprz cayenne Prymat wyróżnia się intensywnym zapachem i wysublimowanym, wyjątkowym smakiem. Dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt. Stosując w kuchni chili pieprz cayenne możemy poczuć nuty egzotycznych, ostrych kuchni świata. Dodany do potraw z dyni zaostrzy ich smak oraz rozgrzeje w jesienne chłody.

 

Papryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – także do potraw z dyni.  Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną ceglastą barwę. Doprawione nią potrawy z dyni nabiorą jeszcze bardziej intensywnego i apetycznego koloru.

 

Przyprawa curry Prymat jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku, między innymi: imbiru, lubczyku, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Dania z dyni z dodatkiem curry nabiorą nuty egzotycznego smaku i aromatu.

 

Więcej informacji oraz kulinarnych inspiracji na www.DoradcaSmaku.pl

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Dania z dynią przyprawiam właśnie takimi aromatycznymi przyprawami, które fajnie podkreślają jej smak.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Doskonale sprawdza się również sok z cytryny lub/i pomarańczy. Polecam go szczególnie do zup.

Dodaj komentarz