Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na: Dynię

Ale dynia to przede wszystkim rodzaj rośliny jednorocznych z rodziny dyniowatych, o wszechstronnym zastosowaniu, obejmujący wiele odmian, które są łatwe w hodowli. Dynia znana jest od tysięcy lat, jednak do Europy przywiózł ją dopiero Krzysztof Kolumb. Podobnie potraktowano dynię jak wcześniej ziemniaki czy bakłażana – jako roślinę ozdobną, botaniczną ciekawostkę. Niemniej dynia szybko pokazała swoje zalety oraz wszechstronne zastosowanie, dzięki czemu polubiono ją na całym świecie.

 

 

Dynia, królowa jesiennej kuchni, to niema królewskie i doskonałe zarazem zestawienie przeciwstawieństw; mocnych i żywych kolorów, jak i bogactwa kształtów w połączeniu ze smakiem, który jest delikatny i niemal neutralny. Dynia jest przede wszystkim bardzo smaczna, odżywcza i niskokaloryczna. To prawdziwa skarbnica witamin. Jest niezwykle wdzięcznym materiałem do kulinarnych poszukiwań nowych smaków. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupy, sałatki, placki, a także dodać do ciasta.

 

Jesienią dynia jest szeroko dostępna, jednak wiele osób nie wie, jak odpowiednio ją doprawić, aby wydobyć jej najlepsze walory kulinarne.

 

Smak dyni jest uniwersalny i subtelny zarazem, zatem danie nieodpowiednio doprawione może wydawać się zbyt delikatne a nawet mdłe w smaku.  Tym, co najlepiej wzbogaci smak potrawy z dyni, są wszelkie przyprawy o korzennym, jak i pikantnym smaku. Nie może też zabraknąć przypraw podstawowych jak np. sól czy pieprz. Przyprawy, które dodadzą smaku dyni to Imbir mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony , Chili pieprz cayenne, Papryka słodka mielona, Przyprawa curry Prymat.

 

JESIENNA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ DYNIĄ W SOKU POMARAŃCZOWYM

 

 

Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów
 
Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Kilka listków świeżo siekanej bazylii
1 łyżka musztardy miodowej
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
Sól morska, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać.

Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette. 

 

MAKARON SOBA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SZAŁWIĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM PARMEZAN

 

 

Składniki dla 4 osób:
500 g makaronu soba
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane listki świeżej szałwii
4 cienkie plasterki pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera Parmezan
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych
50 ml białego wytrawnego wina
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat

 

Sposób przygotowania:

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.

Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi. 

 

Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

 

 

Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 oczyszczona z nasion cukinia
2 jajka
100 g mąki pszennej
80 g pestek dyni
Kilka gałązek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
Olej słonecznikowy do smażenia
250 g jogurtu greckiego
50 g kiełków groszku szparagowego
1 cytryna
Sól, pieprz czarny Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku.

Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.

 

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

 

 

Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu z Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub Papryka ostra Prymat
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Curry, Imbir, Pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.

Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.

 

 

Dla kulinarnych zapaleńców mamy również wyjątkową niespodziankę - e-book "Dynia - Królowa Jesiennej Kuchni" z pysznymi, dyniowymi przepisami! Darmowa książka kulinarna dla wszystkich spragnionych dyniowych inspiracji.

 

Ksiazka_Dynia-Krolowa_Jesiennej_Kuchni.pdf

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz