Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis na nadchodzący weekend

ROSTBEF Z ESTRAGONEM PODANY Z TORCIKIEM GRILLOWANYCH WARZYW

 

Składniki dla 4 osób:

800 g rostbefu

Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

1 łyżka estragonu

150 ml oliwy z oliwek

1 cukinia

1 bakłażan

3 różnokolorowe papryki

50 g pomidorów suszonych

Przyprawa do grilla ziołowa

100 sera blue stilton

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony do smaku

kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji


Sos musztardowy:

300 ml śmietany 36%

100 ml białego wina

4 łyżki musztardy Dijon

2 pokrojone w kostkę szalotki

1 łyżka masła

 

 ros

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony rostbef pokroić na 8 steków, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z gruboziarnistą przyprawą do steków, estragonem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C, gdy skórka się zarumieni przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią spożywczą. Po 15 minutach obrać ze skóry i oczyścić z nasion.

Na łyżce masła zeszklić szalotkę, po chwili wlać białe wino. Gdy połowa wina odparuje, dodać musztardę i śmietanę, a następnie gotować do momentu zgęstnienia sosu.

Cukinię i bakłażana pokroić w plastry, wraz z papryką zamarynować w oliwie z oliwek i ziołowej przyprawie do grilla Prymat. Wszystkie warzywa zgrillować, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia w formie torciku, dodać suszone pomidory, a na wierzchu torciku umieścić plaster sera blue stilton. Przed podaniem wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser lekko się roztopił.

Mięso wyjąć z marynaty i smażyć przez około 10 minut na patelni grillowej. Rostbef podawać z torcikiem grillowanych warzyw, serem blue stilon, pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    Toż to poezja kulinarna ! Od samego czytania błogo się robi na ... języku ! :)

Dodaj komentarz