Aktualności Doradcy Smaku

original

Jajko od Kurki Wolnej – najlepszy scenariusz na wykwintne danie

 

Warto przyjrzeć się postaci  Julii Child, mistrzyni niesamowitych potraw i jej wskazówkom. Jajo to nie tylko  jajecznica czy „sadzone”. Julia uczyniła z niego bohatera delikatnego, łagodnego, a zarazem wykwintnego, który dostarczy niesamowitych doznań smakowych i wizualnych. Jajko zasługuje bezsprzecznie na większy szacunek i docenienie jego wyjątkowości, tak samo jak kury, który je znoszą. Od czego zacząć odkrywanie na nowo jajka, a o czym nie możemy zapominać? Na pewno o jakości – dobre jajko to takie, które pochodzi od zdrowej, szczęśliwej kury, takiej jak Kurka Wolna.

 

Co mogłaby podpowiedzieć nam Julia? Naszą pierwszą oskarową potrawą mogą być… jajka w koszulce, które Julia postrzega jako jedno z najbardziej klasycznych i wyrafinowanych dań w kuchni francuskiej. Dlaczego oeufs en chemise, czyli nasze jajko w koszulce jest tak wyjątkowe? Serca kulinarnych mistrzów i smakoszy zdobywa pełnią smaku łagodnego białka i aksamitnego, płynnego żółtka, które rozpływa się w ustach i powoli pobudza kubki smakowe.  Jego siła tkwi w prostocie i niezwykle estetycznym wyglądzie, dzięki czemu pasuje idealnie do nawet najbardziej wykwintnych dodatków. Jajko w koszulce możemy serwować z łososiem czy szynką parmeńską. Kulinarni koneserzy mogą spróbować jajka podawanego z kawiorem lub na pomarańczach podsmażanych w szafranie. Można również przekornie łączyć smaki i podawać je w słodkiej kombinacji z amerykańskimi naleśnikami. Najpopularniejszym jednak sposobem podawania jajka w koszulce jest serwowanie go po benedyktyńsku. Serwuje się je na podpieczonym chlebie, bułce lub toście. Na warstwie mięsa układamy jajko, które delikatnie oblewamy wyśmienitym sosem holenderskim stworzonym z masła, żółtek, soku z cytryny i odrobiny przypraw.

 

Julia Child pisała, że nasza kuchenna twórczość powinna być zabawą. W filmie „Julia i Julie” zwykła mieszkanka Nowego Yorku – Julie Powell podejmuje niezwykłe wyzwanie - przez rok chce zrealizować wszystkie przepisy mistrzyni z książki "Mastering the Art of French Cooking" i opisać efekty swojej pracy na blogu. Pewnego dnia musi zmierzyć się z przepisem na jajko w koszulce. Julia nienawidzi jaj, a przyrządzenie tego produktu uznaje za niezwykle trudne. Jej przyjaciółka, która obserwuje nieudolne próby gotowania powtarza jej, że sukcesem jest świeżość produktu. Rzeczywiście, jakość i świeżość jajka to klucz do sukcesu. Przygotowując się do kulinarnych popisów, warto wybrać jajka od Kurki Wolnej - zdrowe i smaczne, a przy tym wyjątkowe, ponieważ pochodzące od kur, które… chodzą tam gdzie chcą.  Jaja, które zostaną pozbawione skorupki wystarczy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną octu. Potem przez parę sekund powinniśmy delikatnie przytrzymywać białko przy żółtku, tak by się całkowicie nie rozpłynęło. I kiedy wreszcie po 2 minutach nasze jajko będzie gotowe możemy sobie życzyć: „Bon Apetit !”, tak jak zrobiłaby to Julia Child.

 

Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim na tostach z pomidorami

 

 

Składniki dla 2 osób:

2 kromki pieczywa tostowego

2 jajka Kurka Wolna

100 g sparzonego szpinaku

1 pokrojony w plastry ząbek czosnku

1 mała, pokrojona w kostkę cebula

1 łyżeczka octu

2 pomidorki koktajlowe

Sól morska, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Oliwa z oliwek do smażenia  

 

Sos holenderski:

100 ml klarowanego masła

3 żółtka

Sok z ¼ cytryny

Sól morska, Pieprz biały Prymat

2 łyżki białego wina

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze, a następnie ułożyć na nich podsmażony szpinak. Do gotującej się wody z octem i solą wybić jajka i gotować 3 minuty na małym ogniu. Jajka w koszulkach wyjąć z wody, ułożyć na tostach ze szpinakiem, polać sosem i ewentualnie zapiec na złoty kolor. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Przygotowanie sosu: masło rozpuścić w garnuszku. Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny, białym winem, solą i pieprzem. Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ew. świeżymi ziołami.  

 

Materiał powstał we współpracy z: www.kurkawolna.pl

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz