Aktualności Doradcy Smaku

original

Ciekawostka: Co to za potrawa?

Maściupla, prażone, prażonka, pieczonka, duszonka, ziemniaki po cygańsku… to danie znane szczególnie na Śląsku. Jest to jednogarnkowe danie w warzyw takich jak ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, buraki - zależnie od preferencji. Do tego dodaje się mięso takie jak boczek i kiełbasa, a całość wykłada się i przykrywa liśćmi kapusty. Potrawa powinna być przyrządzana w garnku żeliwnym na ognisku. 

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    widziałam w przepisach 'to' u kilku użytkowników, pomysł jest rewelacyjny i koniecznie chcę kupić sobie taki garnek. podobno są takie w sklepach z art. ogrodniczo-budowlanymi (nie wiem czy można podawać nazwy) za około 60 zł. gotowanie na świeżym powietrzu i żywym ogniu musi być bardzo smaczne.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pewnie jest to pyszne :)

Dodaj komentarz