Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na dania jednogarnkowe

Jesienią nie można zapominać, że posiłki powinny nie tylko smakować, ale też i rozgrzewać. Idealne w tym czasie są dania jednogarnkowe – pyszne, ekonomiczne pod każdym względem i wygodne w przyrządzaniu. Kiedy dzień staje się krótszy i szybko zapada zmrok, dopada nas często lenistwo, także kulinarne. Zatem dania jednogarnkowe to oszczędność czasu, pracy oraz ilości naczyń do pozmywania przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego efektu kulinarnego.  Takie danie to dwa w jednym – zupa i drugie. Czasem wystarczy dodatek w postaci pieczywa i pyszne danie gotowe! Ogromną zaletą dań jednogarnkowych jest fakt, iż często z dnia na dzień, kolejny raz odgrzewane smakują coraz lepiej, jak na przykład bigos.

 

 

Dania jednogarnkowe są znane we wszystkich kuchniach świata. Niemal wszyscy lubią tradycyjny polski bigos, falki czy fasolkę po bretońsku ( a raczej po polsku, bo w Bretanii nie znają tej potrawy), węgierski gulasz, leczo i bogracz, meksykańskie chilli con carne, rosyjski strogonow, azjatyckie dania z woka…

 

Obok tradycyjnych potraw pojawiają się też nowe pomysły i przepisy uwzgledniające coraz bardziej popularne a dotąd mało znane warzywa strączkowe. Dziś jednak proponujemy kilka dość klasycznych pomysłów na dania jednogarnkowe.

 

Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i chlebem wiejskim

 

 

Składniki dla 2 osób:

100 g ugotowanych flaków wołowych
400 ml wywaru z Rosołu wołowego Kucharek
50 g marchwi
50 g selera
½ cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka zasmażki
1 łyżka węgierskiej papryki w paście
½ łyżeczki Papryki słodkiej Prymat
½  łyżeczki Imbiru Prymat
1 Liść laurowy Prymat
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Sól, Majeranek, Gałka muszkatołowa Prymat

 

 

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ugotowane flaki odcedzić, dodać do nich warzywa i całość zalać wywarem wołowym. Podczas, gdy flaki gotują się na małym ogniu, dodać przyprawy: słodką paprykę, posiekany imbir, gałkę muszkatołową, węgierską pastę paprykową, kardamon, liść laurowy, sól, pieprz oraz zasmażkę. Tak doprawione flaki ugotować do miękkości i podawać z wiejskim chlebem.

 

 

Baranina z cukinią

 

 

Składniki dla 6 osób:

1 kg młodej baraniny lub wołowiny
1 cebula (10 dag) obrana i posiekana
4 małe cukinie (80 dag)
8 łyżek oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 małe pomidory
1 l zsiadłego mleka
Czosnek Prymat
sól, Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osuszyć, zalać zsiadłym mlekiem, odstawić na kilka godzin i ponownie opłukać i osuszyć. Mięso pokroić na kawałki około 5cm i lekko obrumienić na oliwie, dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając. Dodać pomidory, czosnek Prymat, natkę pietruszki, sól i pieprz czarny mielony Prymat. Dusić około 60 minut kilkakrotnie mieszając.

Cukinie obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na reszcie oliwy na rumiano, dodać do mięsa i dusić jeszcze 20-30 minut. Podawać z młodymi ziemniakami.

 

Żeberka wieprzowe w kapuście

 


Składniki dla 6 osób:

75 dag żeberek
1 główka białej kapusty (1 kg)
1 cebula (7dag)
5 dag tłuszczu
2 dag mąki
1 kostka rosół warzywny Kucharek
sól, Pieprz czarny mielony, Kminek Prymat, Przyprawa do żeberek Prymat

Sposób przygotowania:

Żeberka opłukać, podzielić na porcje i podgotować w małej ilości bulionu z kostki rosołowej Kucharek. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do żeberek, dodać obraną i pokrojoną w talarki cebulę. W czasie gotowania dolewać bulionu, aby wywaru wystarczyło na sos. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, wymieszać z kapustą i żeberkami, zagotować. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, przyprawą do żeberek oraz kminkiem Prymat.

 

 

Bigos z grzybami i kiełbasą z dzika

 

 

Składniki dla 4 osób:

600 g kapusty kwaszonej
200 g białej kapusty
2 łyżki Włoszczyzny suszonej Kucharek
2 łyżki oleju lnianego
200 g wędzonej kiełbasy z dzika
100 g kurek
100 ml czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
Przyprawa do bigosu Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapustę i włoszczyznę włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, a następnie dodać obsmażoną na oleju kiełbasę z kurkami, wino i przyprawę do bigosu. Cebulę oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy i cebulę. 

 

 

Makaron sojowy z wołowiną, imbirem i warzywami

 

Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu sojowego
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
200 g polędwicy wołowej
2 łyżki szczypiorku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
60 g kiełków soi i słonecznika
40 g marynowanej mini kukurydzy
40 g żółtej i czerwonej papryki
40 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
1 średnia cebula

 

Sposób przygotowania:

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić w plasterki lub paski. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili rozetrzeć lub drobno posiekać.

Dużą patelnię posmarować 3-4 łyżkami oleju, dobrze rozgrzać. Włożyć mięso i smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wołowinę odsunąć na brzeg patelni, wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę, fasolkę szparagową, kukurydzę i kiełki.

Na patelnię włożyć makaron, dodać kroplę oleju i cały czas mieszać. Po upływie minuty polać obficie sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podsmażyć przez chwilę i podawać ze świeżo siekaną kolendrą. 

 

Pikantna biała i czerwona fasola z wołowiną


Składniki dla 4 osób:
600 g mielonej wołowiny
½ szklanki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w paseczki czuszka
4 ząbki czosnku
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
4 łyżki pikantnego keczupu
100 ml bulionu Kucharek
200 g czerwonej fasolki kidney bez zalewy
200 g białej fasolki bez zalewy
4 łyżki tartego sera Cheddar
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 posiekany pęczek dymki
1 posiekany pęczek kolendry
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta kminu rzymskiego
1 opakowanie Przyprawy do fasoli Prymat
4 placki tortilli
 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać bulion, dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę, doprawić danie do smaku i zagotować.

Na rozgrzanej patelni ułożyć tortillę, posypać tartym serem cheddar, grubo mielonym czarnym pieprzem, przykryć drugą tortillą i smażyć przez kilka minut po każdej ze stron. Po usmażeniu tortillę pokroić na trójkąciki i podawać jako dodatek do potrawki z fasoli i mielonej wołowiny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Moni_Wwo

    Ja lubię rozgrzewającą zupę gulaszową :) mniam mniam :)
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Mnóstwo pysznych inspiracji :) Z przyjemnością spróbowałabym baraniny z cukinią. Mniam! :)

Dodaj komentarz