Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Majeranek

Doskonale nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych, zawiesistych zup oraz kapusty. Majeranek należy do najczęściej stosowanych przypraw. Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów oraz sałatek. Stanowi stały składnik niektórych zup: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żuru, węgorzowej oraz flaków i kołdunów. Innym zastosowaniem majeranku jest przyprawianie farszu pieczonej kaczki czy gęsi. Majeranek jest często stosowany w połączeniu tymiankiem, te dwie przyprawy doskonale ze sobą współgrają. W medycynie pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego też tak chętnie dodawany jest do potraw z warzyw strączkowych.

 

 

Czy wiesz, że….

Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. W przeszłości była używana do produkcji wody toaletowej, w XVII i XVIII w. spryskiwano nim podłogi w domach - służył jako "domowy dezodorant". Obecnie, wytwarzany przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym. Surowcem przyprawowym jest ziele majeranku zebrane w okresie kwitnienia. W handlu spotyka się całe wysuszone rośliny oraz majeranek otarty, w którego skład wchodzą wyłącznie kwiatostany i liście. Majeranek uprawiany jest we wszystkich krajach świata o ciepłym i umiarkowanym klimacie. Odmiany rosnące na północy są roślinami jednorocznymi. Na południu majeranek jest trwałym półkrzewem. W Polsce rośnie dziko i jest uprawiany w gospodarstwach ogrodniczych. W krajach macierzystych jest trwałą krzewinką dochodzącą do metra wysokości. Cała roślina odznacza się silnym, specyficznym aromatem i należy do miododajnych.

Napar z majeranku pije się przy bólach głowy, przeziębieniach. Wywaru lub olejku aromatycznego dodaje się do kąpieli, maści i kompresów stosowanych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz