Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Stosuje się ją najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj, a w szczególności także do potraw z ryżu. Nadaje im nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną, żółtą i apetyczną barwę.
Przyprawa curry Prymat smakuje doskonale z potrawami z drobiu, wieprzowiny i baraniny. Świetnie komponuje się również z rybami i owocami morza. Curry charakterystycznie barwi sporządzane potrawy na żółto - złocisty kolor. Ma wiele ciekawych zastosowań: możemy dodawać ją na przykład do ciasta naleśnikowego lub sosu cytrynowego. Gdy do przyprawy curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę. Przyprawę stosujemy w rozsądnych ilościach ze względu na jej intensywny smak i aromat.
Curry doskonale żywi smak dań z marchwi, która jest delikatna i słodkawa w smaku. A że w tym tygodniu mamy sezon na marchewkę, warto więc na liście zakupów zamieścić i marchew i curry.
Frykadelki indycze w sosie curry
Składniki:
5o dag mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa kajzerka
2 cebule (15 dag)
po 2 łyżki rodzynek i posiekanych migdałów
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry Prymat
2 szklanki bulionu z Rosołu z kury lub warzywnego Kucharek
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Natka pietruszki Prymat, sól, Pieprz czarny mielony Prymat, cukier, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć curry Prymat, dodać pozostałe rodzynki i migdały. Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem, doprawić curry Prymat i cukrem oraz solą i pieprzem Prymat. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.