Aktualności Doradcy Smaku

original

Targi białych trufli we Włoszech

 

 

Wraz z nadejściem października rozpoczął się również sezon na trufle. Jeśli ktoś planuje odwiedzić Włochy w najbliższym czasie, to niech koniecznie odwiedzi miasto Alba we Włoszech, gdzie odbywać się będą słynne targi białych trufli – czyli najszlachetniejszej odmiany tego niezwykłego grzyba.

 

Trufle występują niezwykle rzadko i ‘upatrują’ sobie miejsca trudno dostępne. Rejon znany z trufli to Włochy i Francja – okolice Piemontu. Stamtąd właśnie pochodzą najbardziej znane i cenione białe okazy tego gatunku, które potrafią osiągać zawrotne ceny (nawet kilka tysięcy euro za kilogram grzybów). Najprościej jednak uzyskać substytuty trufli w postaci  oliwy i past popularnych szczególnie we Włoszech. Świetnie nadają się one do dziczyzny oraz innych mięs, a także do serów, sałat, czy makaronów.

 

1

Plakat Międzynarodowych Targów Białych Trufli w Albie 2013

 

Warto wiedzieć, że już niewielka ilość trufli wzbogaca smak i aromat przygotowanej potrawy. Sam zaś zapach często porównywany jest do czosnku czy nawet orzechów włoskich.  Wykwintne i trudnodostępne, ale za to ogromnie pożądane przez koneserów smaku spotkać można podczas takich okazji jak targi trufli. Jeśli więc zaliczacie się do grona miłośników tego gatunku grzyba, lub chcielibyście dowiedzieć się więcej na ich temat, to zapraszamy do włoskiego miasteczka Alba, gdzie co roku odbywają się słynne targi białych trufli.

 

2Targi w tym roku odbywają się w Albie już po raz 83. Zdj. ze strony Targów

 

Już po raz 83. (między 12 października a 15 listopada) Alba staje się truflowym centrum, do którego ściągają tłumnie truflowi entuzjaści oraz zaciekawieni turyści. Jak co roku, również i tym razem na gości czeka moc atrakcji związanych z lokalnymi smakołykami. Każdy będzie miał między innymi szansę zakosztować w wybornych winach, serach i innych regionalnych produktach, które znakomicie komponują się z białym złotem Piemontu, czyli truflami. Nie tylko dorośli rozsmakują się w truflach – również dzieci będą odkrywać lokalne smaki, dowiadując się przy tym o tym jak ważna jest zdrowa dieta i samodzielne przygotowywanie posiłków.

 

3 Targi rozpoczynają sezon na trufle, który trwa do grudnia. Zdj. ze strony Targów

 

Więcej o tym wielkim wydarzeniu związanym z rozpoczęciem sezonu na trufle znajdziecie na stronie Targów Trufli: FieraDelTartufo.org

Komentarze

  • 2
    008
    Opublikowano

    Christopher

    Należy jeszcze wspomnieć o truflach. Nawet jeżeli w przepisie jest ich niewiele to podnoszą walory smakowe i „dostojeństwo” potrawy. Te czarne „diamenty kuchni” o miąższu w barwach od siarczanej po czerwoną nadają potrawom niezwykłego aromatu. Są również białe trufle zbierane w październiku i grudniu. Jako ciekawostka – cena 1 kg białych trufli to wydatek około 5000 dolarów czyli około 18 tysięcy złotych. Białe trufle podaje się na surowo, pokrojone bardzo cienko na specjalnej deseczce z oliwkowego drzewa z nożykiem ostrym jak żyletka. Najprościej trufla się szatkuje. Jeszcze artykuł wg. gazety.pl z dnia 01.12.2007 Biała trufla o wadze półtora kilograma została sprzedana na aukcji za 330 tysięcy dolarów (223 tys. euro). Aukcja odbywała się za pomocą telełącza jednocześnie w Pałacu Medyceuszy we Florencji, z udziałem około 200 osób, w londyńskiej restauracji "Refettorio" i hotelu "Gran Lisboa" w Makau. Jako cenę wyjściową na wyjątkową truflę, znalezioną w piątek niedaleko Pizy, ustalono 100 tys. dolarów. Kupił ją nabywca z Makau, którego tożsamości nie ujawniono. Przed dwoma tygodniami biała trufla o wadze 750 gramów, znaleziona w północnych Włoszech, została sprzedana za 143 tys. euro pewnemu nabywcy z Hongkongu.
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bez sensu, taka trufla by mi w gardle stanęła..

Dodaj komentarz