Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Cynamon

Cynamon idealnie wzbogaca zarówno pikantne, mięsne potrawy orientalne, jak i słodkie desery. W polskiej kuchni cynamon nierozłącznie kojarzony jest z jabłkami.

 

Cynamon szczególnie polecany jest do potraw z jagnięcia, np. w kuchni marokańskiej - tagine i irańskiej khorak. W polskiej kuchni najchętniej przyprawiamy nim dania z ryżu, kompoty, zwłaszcza z jabłek i gruszek, desery czekoladowe, ciasta, napoje, chleb korzenny i grzanki. Dawniej cynamon był używany do aromatyzowania angielskiego piwa i wina.

 

 

Czy wiesz, że…

Cynamon należy do najstarszych przypraw świata. Wzmianki o tej przyprawie pojawiły już się około 2800 lat p. n. e. w księdze zielarskiej jednego z chińskich cesarzy. O cynamonie można przeczytać również w Biblii, gdzie opisywany jest jako jeden ze składników oleju do namaszczania Arki. W starożytnym Egipcie sporządzano z niego kadzidła. Do Europy sprowadzili go kupcy feniccy i arabscy, którzy do XVI w. posiadali monopol na handel cynamonem, potrafiąc po mistrzowsku zatajać jego pochodzenie przed kolejnymi odbiorcami. W roku 1636 Holendrzy wywieźli cynamonowca z wyspy Cejlon i rozpoczęli jego uprawę. Poza Sri Lanką, cynamon uprawiany jest także w Indiach, Brazylii, Indonezji, na wyspach Morza Karaibskiego i Oceanu Indyjskiego. Cynamon jest jedyną przyprawą, którą otrzymuje się z kory rośliny. Gałęzie drzewa lub krzewu cynamonowego obcina się, kiedy osiągną grubość około 3 centymetrów. Po zdrapaniu nożem nieużytecznej kory zewnętrznej, ukazuje się cenna kora wewnętrzna. Nacina się ją wzdłuż gałęzi, a potem w poprzek dwoma okrężnymi nacięciami. Oddzielony od gałęzi kawałek kory zostaje zwinięty w rulon i wysuszony. W ten sposób otrzymuje się tzw. laski cynamonu.

 

 

Aromatyczny cynamon wykorzystywany jest także jako składnik mieszanek do kadzideł i naturalnych mieszanek zapachowych. Cynamon jest też znany ze swoich właściwości odkażających i wzmacniających, jako jeden ze składników dodawanych do grzanego wina pomaga w leczeniu przeziębienia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    uwielbiam cynamon w laskach dużo lepszy niż ten mielony
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja też bardzo lubię cynamon dodaję go do ciast z jabłkami i gruszkami, do ryżu zapiekanego z jabłkami i lubię cynamonem posypać cappuccino pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Moja ulubiona przyprawa, dodaję ją do wszystkiego co słodkie :) Dzień bez cynamonu to w moim przypadku dzień stracony :)

Dodaj komentarz