Aktualności Doradcy Smaku

original

Gadżetomania: Naczynie żaroodporne

Naczynie do zapiekania w piekarniku może być wykonane ze szkła żaroodpornego, ale również ceramiczne czy też kamionkowe, rzadziej gliniane. Do wielu potraw wystarczy po prostu głębsza blacha do pieczenia.

 

 

Potrawy z piekarnika pozwalają przygotować pyszne danie z mięsa, ryb czy warzyw. Wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe czy warzywne to dania, które pozwalają eksperymentować i cieszyć się różnorodnym smakiem, zaskakująco dobrym efektem. No i takie danie „robi się samo” po włożeniu do piekarnika.

 

A Wy? Jakie naczynie wolicie? Ceramiczne czy żaroodporne z pokrywką? Co zwykle zapiekacie?

 

A tu kilka inspiracji. Zapiekanki naszych użytkowników pod linkiem.

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Mam hopla na punkcie wszelakich naczynek, także tych do zapiekania. Zdecydowanie wolę te ceramiczne, ale mam też świetną blachę do pieczenia (ciast, mięs, zapiekanej),którą potem można przykryć i przetransportować. Uwielbiam ją :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    u mnie naczynie żaroodporne to konieczność, muszę sobie jeszcze kupić takie prostokątne z płaskim dnem, bo uwielbiam różne zapiekanki :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zgadzam się, naczynia żaroodporne to świetny pomocnik w kuchennych wojażach :) Ja mam takie marki Termisil i spisują się świetnie - potrawy wychodzą pyszne :) Fajnie, ze można w nich upiec potrawę, a potem podać na stół, bo są po prostu ładne. Nie ma tez problemu żeby w tym samym naczyniu wsadzić je do lodówki, generalnie super sprawa :)

Dodaj komentarz