Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis na weekend od Roberta Sowy

 

SZASZŁYCZKI Z MIĘSA BARANIEGO Z KARDAMONEM PODANE Z SAŁATKĄ Z CEBULI I PAPRYKI


Składniki dla 4 osób:


800 g baraniny (ew. cielęciny)

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżeczki granulowanego czosnku Prymat

1 mały pęczek kolendry

Sól, kardamon, imbir, papryka ostra, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

100 ml jogurtu greckiego

1 świeży ogórek

Kilka gałązek świeżej mięty

2 łyżeczki czosnku granulowanego Prymat

Sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat

Sałatka:

1 cebula

2 kolorowe, oczyszczone papryki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mały pęczek pietruszki

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:


Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki i dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić granulowanym czosnkiem, kardamonem, papryką, imbirem, solą i pieprzem. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.

 

W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku granulowanym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.

 

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Warzywa połączyć, dodać oliwę, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Kotleciki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz sałatką.

 

21  1

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    mmmmm mniam :)

Dodaj komentarz