Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Oregano

Wzbogaca smak dań także kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej, jak i polskiej. Doskonale podkreśla smak potraw mięsnych, rybnych, sosów, zawiesistych zup, ale też potraw bazie warzyw.

 

Bez dodatku wyrazistego smaku oregano nie można sobie wyobrazić pysznego spaghetti lub pizzy, jak i dań warzywnych typu leczo, zapiekane czy grillowane warzywa lub ratatouille.

 

Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw takich jak pomidory, groch, fasola, sałata, ale też cukinia i bakłażan, serów i owoców morza. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa.

 

Oregano dodaje się dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.

 

Czy wiesz, że…


Oregano zwane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina występująca w Europie i Azji Zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość do 80 cm. Od czasów starożytnej Grecji znana jest legenda i nazwa tego przyprawowego zioła, która wywodzi się od słów oros – góra i ganos – ozdoba – ozdoba góry. Przepięknie pokrywająca wzgórza i rozsiewająca zapach roślina potwierdza jedynie trafne znaczenie tej nazwy. Słodka woń lebiodki wywoływała niegdyś taką sławę, że została uznana za symbol szczęścia przez Afrodytę. Lebiodką wieńczono nowożeńców. Grecy cenili jej zapach szczególnie po kąpieli, kiedy używano jej jako olejku aromatycznego do masażu czoła i głowy. Przed Grekami natomiast roślinę tę znali i cenili starożytni Egipcjanie, doceniając jej właściwości lecznicze, odkażające i konserwującą moc. W wiekach średnich damy wykorzystywały ją do kompozycji florystycznych, słodko pachnących torebek i aromatycznej wody do mycia. Liśćmi pocierano ciężkie dębowe meble i podłogi dla pokrycia ich pachnącą politurą.

 

Szaszłyki z szynki parmeńskiej z serem mozzarella i suszonymi pomidorami marynowanymi w oregano

 

Składniki dla 4 osób:
10 suszonych pomidorów
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
Oregano, Pieprz czarny grubo mielony Prymata
 
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella
1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki pieczywa tostowego
Szpadki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

Sałatka grecka

 

Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie sera feta
1 sałata lodowa
1 średniej wielkości ogórek
1 czerwona cebula
3 pomidory
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 słoiczek Oliwek czarnych Smak
oliwa z oliwek
Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano Prymat

Sos vinaigrette:
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu
100 ml wody mineralnej
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Sos vinaigrette: musztardę połączyć z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Powoli mieszać, dodając stopniowo oliwę z oliwek, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Sałatka: sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do dużej miski. Z papryki wykroić gniazda i pokroić w kostkę. Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Pomidora obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ser feta pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oregano z dodatkiem oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w plastry. Oliwki pokroić w plastry. Sałatę i warzywa wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette. Ułożyć na talerzach, udekorować i podawać. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz