Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw - Czy wiesz, że w pieprz ziołowy nie zawiera pieprzu?

Nazwa pieprz ziołowy nie ma swojego odpowiednika w składniku - pieprz ziołowy po prostu nie istnieje.  Z wiedzy encyklopedycznej wynika, iż produkt typu pieprz ziołowy zdefiniowano jako mieszaninę różnych ziół.

 

 

Pieprz ziołowy Prymat to oryginalna mieszanka takich ziół i przypraw jak: gorczyca biała, kolendra, papryka ostra, kminek, czosnek, kozieradka, majeranek i korzeń chrzanu. Mieszanka ta wyróżnia się aromatycznym, intensywnym i pikantnym smakiem. Jest jednak o wiele łagodniejsza od pieprzu czarnego. Pieprz ziołowy jest mieszanką, która ma szerokie zastosowanie i jest szczególnie popularna w tradycyjnej kuchni polskiej, ponieważ doskonale podkreśla smak potraw na bazie mięs, kapusty i warzyw strączkowych.

 

Pieprz ziołowy polecany jest do różnego rodzaju mięs takich jak pieczeń, kotlet mielony. Stosuje się go na początku przyrządzania potrawy mięsnej. Doskonale sprawdza się jako przyprawa podnosząca walory smakowe zup takich jak: grochówka, fasolowa czy kapuśniak. Zupy można doprawić pieprzem ziołowym zarówno w trakcie procesu gotowania, jak i pod koniec ich przyrządzania. Świetnie sprawdza się także jako przyprawa do sosów - o kulinarny zawrót głowy może przyprawić na przykład polędwica z sosem z ziołowego pieprzu. Pieprz ziołowy sprawdza się także znakomicie do surówek, sałatek i wszelkich dań jarskich. Doda też smaku potrawom  z grzybów.

 

ZUPA KREM Z BOROWIKÓW AROMATYZOWANA OLIWĄ TRUFLOWĄ PODANA Z ŁAZANKAMI

 


 
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oliwy truflowej
200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
50 ml winiaku klubowego
800 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 36%
Sól, Pieprz ziołowy, Tymianek do smaku
160 g ugotowanych łazanek

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.

 

WIEPRZOWINA DUSZONA W PIWIE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I CHLEBEM RAZOWYM

 


 
Składniki dla 4 osób:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
400 g pieczarek
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 kromki chleba razowego
4 ząbki czosnku
500 ml piwa
Sól czosnkowa, Papryka słodka, Pieprz ziołowy, Kminek Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, zrumienić na oleju, a następnie dodać mięso, kminek i połowę piwa. Całość dusić do miękkości. Dodać chleb razowy i resztę piwa. Zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną duszoną wieprzowinę podawać z kwaśną śmietaną, świeżo posiekaną natką pietruszki i kluseczkami.  

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    tego akurat nie wiedziałam, że w pieprzu ziołowym nie ma pieprzu
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Chyba na kuchni sie za bardzo nie znasz .....
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ile kalorii w 20g. ma wasz pieprz ziołowy ?.Na opakowaniu nic nie pisze.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jeszcze proszę podać mi,ile w 20 gramów zawiera : tłuszczu w tym cukry,węglowodany,białka oraz błonnika.

Dodaj komentarz