Aktualności Doradcy Smaku

original

Regionalne podróże: Kurpiowszczyzna

Rejbak to babka ziemniaczana ze słoniną i cebulą. Chleb z ziemniakami to ciasto drożdżowe wymieszane z ziemniakami, które podaje się do jajek z cebulą. Zupa grzybowa w tym regionie przyrządzana jest z prośnianek – w Polsce znanych jako „zielone gąski”.

 

Tradycyjny chleb z mąki gryczanej, drożdży, ziemniaków i soli – tzw. Grycon – odsmaża się na tłuszczu i podaje polany sokiem z kiszonej kapusty.

 

 

Region kurpiowszczyzny słynie również z tzw. psiwa kozicowego – niskoalkoholowego alkoholowego napoju z jagód (tzw. kozic), szyszek chmielowych i miodu pszczelego. W odróżnieniu od innych gatunków piwa do produkcji zamiast słodu ze zbóż używa się miodu, cukru oraz szyszkojagód jałowca pospolitego.

 

Na Nowy Rok pieczone jest pieczywo obrzędowe – tzw. Byśki – ciastka z mąki żytniej, cukru, soli i pieprzu. Formowano z nich figurki zwierząt, następnie obgotowywano we wrzątku i zapiekano na ruszcie. Kiedyś pełniły rolę zabawek dla dzieci, dziś natomiast zdobią tradycyjne kurpiowskie kuchnie.

 

Rejbak

 

 

Składniki dla 4 osób:
1 kg ziemniaków
½ kg kaszy manny
2 jajka
200 g słoniny
1 cebula pokrojona w kostkę
Włoszczyzna suszona „Kucharek”
Bulion grzybowy „Kucharek”
Przyprawa do potraw Smak Wiosny „Kucharek” ze szczypiorkiem,koperkiem i natką pietruszki
Sól,pieprz  do smaku
Tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni wysmażyć słoninę pokrojoną w kostkę.Dodac do niej cebulę,włoszczyznę suszoną „Kucharek” oraz pokruszoną połowę grzybowej kostki rosołowej „Kucharek”.Gdy cebula lekko się przyrumieni odstawić do wystudzenia.

Ziemniaki umyć,obrać a nastepnie zetrzeć na drobnej tarce.Po odciśnięciu wody dodać do nich kaszę manną , jajka oraz zeszkloną wcześniej cebulę.Całą masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą do potraw Smak Wiosny  „Kucharek” , solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp.160 st.C.

 

Bigos Kurpiowski

Składniki dla 4 osób:
1 kg kapusty kwaszonej
200 g białej kapusty
200 g wędzonego schabu z dzika(ew.kiełbasy z dzika)
Włoszczyzna suszona „Kucharek”
200 g kurek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml czerwonego wina
Przyprawa uniwersalna „Kucharek”
Przyprawa w płynie „Kucharek”
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
Sól,pieprz  do smaku

 

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć kapustę,pokrojony w kostkę schab z dzika i zalać całość 2 litrami wody.Następnie dodać podsmażone kurki i włoszczyznę suszoną „Kucharek”.Gotować około 30 minut ,a gdy kapusta bedzie miękka doprawić przyprawą uniwersalną „Kucharek” oraz przyprawą w płynie „Kucharek”.Dodać koncentrat pomidorowy, czerwone wino oraz soli i pieprzu do smaku.

Cebulę zeszklić na smalcu i oproszyć mąką.Tak przygotowaną zasmażkę dodać dodać do kapusty,dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.

 

 

Buraczki i czarna rzepa w miodzie

Składniki dla 4 osób:
2 duże obrane i ugotowane buraki
2 duże czarne rzepy
Przyprawa do zup i potraw /w plynie/ Kucharek
50 ml wiśniówki
Kilka goździków
½ łyżeczki imbiru
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Czarne rzepy obrać i pokroić w paski. Po chwili zalać wiśniówką i dodać przyprawę do zup i potraw Kucharek, goździki oraz imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać do mięs.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz