Aktualności Doradcy Smaku

original

Regionalne podróże: Podkarpacie

 

Mniej znane jest oddziaływanie kuchni węgierskiej. Wynikało to z ożywionych kontaktów handlowych – przez Podkarpacie wiódł szlak transportu węgierskich win. Kupowano je tuż po wytłoczeniach w winnicach regionu Tokaju, dojrzewało natomiast w piwnicach winnych w Jaśliskach, Dukli, Krośnie, Przemyślu i Jarosławiu. Nie bez znaczenia były też migracje robotników sezonowych, którzy najmowali się pracą przy żniwach i winobraniu w majątkach węgierskich. Jeszcze w latach 70-tych wiele masarni polskich na Podkarpaciu wyrabiało np. typową dla madziarskiej kuchni wędzoną i paprykowaną słoninę.

 

Pogórze Rzeszowskie i Dynowskie słynęły z obficie owocujących sadów śliwkowych. Lubianym daniem były tam pierogi z suszonymi śliwkami oraz śliwkowe powidła (jedne z najsłynniejszych to te z Krzeszowa). Popularna w tym regionie jest również zupa z czereśni.

W kwestii podkarpackich wypieków niezaprzeczalny prym wiodą placki mączne - proziaki, które najlepiej smakują z masłem i śmietanką. Ich receptura przekazywana jest z ust do ust od niemal 150 lat. U nas przepisy Doradców na proziaki znajdziecie TUTAJ

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia36

    Mieszkam w woj. podkarpackim ale pierwsze słyszę o tych plackach proziakach choć wyglądem przypominają placki z ciasta na pierogi które zostaje czasami i piecze się na gorącej blasze pieca kuchennego
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja pochodzę z podkarpacia, dla mnie i taka zupka i placki tylko że drożdżowe a nie na prozie, ale pieczone na rozpalonej kuchni sa doskonale znane i pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Podkarpacie to moje okolice zwłaszcza okolice Rzeszowa :), miło poczytać ocś o swoim regionie. O proziakach tylko słyszałam niestety nigdy ich nie jadłam.

Dodaj komentarz