Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na: "Jabłka ze złota" czyli o pomidorach słów kilka

Dziś pomidory rosną na całym świecie i są popularne w kuchniach narodowych różnych stron świata. Bez pomidorów nie byłoby też wielu doskonałych potraw, począwszy od ulubionego dodatku – keczupu, po hiszpański chłodnik gazpacho, włoską przystawkę caprese czy polską pomidorówkę. A dzięki różnorodnośćci i liczbie odmian pomidorów każdy znajdzie swój ulubiony smak; od drobnych koktajlowych czy czereśniowych, po podłużne rzymskie (idealne do suszenia) czy ogromne bycze serca i tak lubiane, aromatyczne malinówki…

 

Zazwyczaj pomidory jadamy jako dodatek na kanapki, ewentualnie przecieramy również dojrzałe pomidory, by zrobić z nich zupę lub sos. Za każdym razem, kiedy jemy pomidory warto pamiętać, że robimy wiele dobrego dla naszego organizmu. Pomidory są ważnym źródłem likopenu, który jest antyutleniaczem, dzięki czemu chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym działa antynowotworowo. Warto wiedzieć, że przetworzone pomidory zawierają więcej likopenu, zatem przecier czy keczup mogą być dobrym uzupełnieniem zdrowej diety. Ponadto pomidory to bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, m.in. potasu. Chronią przed miażdżycą, chorobami serca, a niska wartość kaloryczna sprawia, że pomidory mogą być doskonałym składnikiem nie tylko odpowiednio zbilansowanej diety, ale również diety odchudzającej.

 

Zatem warto jeść pomidory pod każdą postacią. Warto też samemu zachować ich moc na zimę i przygotować domowe przetwory z pomidorów. Będzie smacznie i zdrowo!

 

A teraz proponujemy dwie zupy z pomidorów – na ciepło i na zimno.

 

MEKSYKAŃSKI CHŁODNIK NA LATO ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

 

 

Składniki:
4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, Pieprz czarny mielony, szczypta Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
 
Guacamole:
1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Świeża kolendra i natka
 

Sposób przygotowania:

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.  

 

 

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z SEREM ROKFOR

 

 

Składniki dla 2 osób:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pomidory bez skóry
300 ml bulionu drobiowego Kucharek
100 g sera rokfor
Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat, cukier
½ łyżeczki sambal oelek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka pestek dyni
Tymianek Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie. Dodać pomidory, chwilę podgotować, wlać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać ¾ ilości pokrojonego na małe kawałki sera rokfor, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą  sambal oelek. Cały krem zmiksować, pod koniec zabielić śmietaną. Przed podaniem zupę posypać pozostałą częścią pokrojonego w kostkę sera rokfor i prażonymi pestkami dyni. 

 

Inne ciekawe przepisy naszych Doradców:

 

Zupa krem z pomidorów

Crostini z ricottą i pieczonymi pomidorkami w ziołach

Grillowane jajka w pomidorach z kurkami

Domowa passata pomidorowa

Grillowane pomidorki z kozim serem

Włoska flaga czyli sałatka Caprese

 

Komentarze

  • 2
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię pomidorki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    bez pomidorów nie wyobrażam sobie mojej kuchni :) uwielbiam je !

Dodaj komentarz