Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Przyprawa do ryb

 

 

Spożywanie ryb znacznie zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie człowieka oraz zapobiega miażdżycy. Dieta bogata w ryby jest elementem profilaktyki przeciwzawałowej i przeciwnowotworowej. Ulegnijmy więc namowom dietetyków i sprawmy, aby ryby pojawiały się jak najczęściej na naszym stole. Jeśli są chęci, ale brak umiejętności w przyprawianiu ryb  - warto sięgnąć po mieszankę przypraw specjalnie do nich dedykowaną.

Przyprawa do ryb Prymat wzbogaca smak i aromat ryb smażonych, pieczonych, gotowanych oraz z rusztu. W jej skład wchodzą doskonale skomponowane przyprawy, takie jak: gorczyca, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyku, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka, sól, a także doskonałe suszone warzywa.

 

1

 

Ryby możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów, jednak za każdym razem kluczowy jest dobór odpowiednich przypraw. Przyprawą do ryb nacieramy filety rybne przed smażeniem, pieczeniem, duszeniem, grillowaniem lub gotowaniem na parze. Możemy dodać ją także do panierki rybnej. Przyprawa Prymat doskonale komponuje się ze smakiem dorsza, łososia, pstrąga i wielu innych powszechnie lubianych ryb.

 

 

Pieczony dorsz w marynacie musztardowo-ziołowej

2

 

Składniki:

1 filet z dorsza bez skóry (w wadze ok. 1 kg)

Marynata:

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

2 łyżki Przyprawy do ryb Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek drobno posiekanego koperku

1 łyżka miodu lipowego

Sok z cytryny do smaku

4 łyżki Chrzanu śmietankowego Smak

 

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony filet z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut w temperaturze 90°C (dokładny czas pieczenia zależy od wielkości fileta). Tak przygotowanego dorsza podawać z chrzanem śmietankowym i kolorowymi sałatami.

 

 

Łosoś norweski z grzybami w śmietanie

3


Składniki dla 4 osób:

600 g fileta z łososia norweskiego

1 pęczek drobno posiekanego koperku

2 łyżki masła

2 łyżki Bułki tartej Prymat

1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat

50 ml wytrawnego białego wina

400 g mrożonych prawdziwków

2 małe, drobno posiekane cebule

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

½ małej łyżeczki Tymianku Prymat

5 łyżek oleju rzepakowego

150g śmietany 36%

1 łyżka masła

Przyprawy: Sól morska MŁYNEK, Pieprz czarny mielony Prymat

2 łyżki tartego sera twardego długo dojrzewającego

 

Sposób przygotowania:

Na połowie oleju rzepakowego i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Po około 10 minutach dodać białe wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody, a następnie doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Łososia pokroić na cztery części, doprawić solą oraz  pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron. Na rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, musztardy, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C (na ostatnie 5 minut należy przełączyć piekarnik na grzanie górne, dzięki czemu uzyskamy złoty kolor kruszonki).

Tak przygotowanego zapiekanego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych w śmietanie. Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    używam waszej przyprawy do ryb, jest bardzo dobra, polecam :)

Dodaj komentarz