Aktualności Doradcy Smaku

original

Regionalne podróże: Pomorze

 

Kuchnia regionalna Pomorza jest bardzo zróżnicowana. Obejmuje swoim zasięgiem tereny od Pomorza Zachodniego ze Szczecinem po Pomorze Gdańskie i Trójmiasto. Bliskość morza i jezior ugruntowała silną pozycję potraw rybnych w codziennym jadłospisie.

 

 

Pomorze Gdańskie słynie z kuchni kaszubskiej. Charakterystycznym dla Kaszub daniem jest zupa, a szczególnie rosół pomorski z kapustą lub kalafiorem oraz kapuśniak zwany parzybrodą. Ponadto popularne tu śledzie, zwane tu „hylyngami”, po dziś znane jako śledzie po kaszubsku, stanowią ulubioną przystawkę.

 

Natomiast dużo mniej znana, ale równie interesująca jest kuchnia regionalna Pomorza Zachodniego oparta na piwie i rybach. Zupa piwna i chlebowa oraz pierogi rybne są charakterystyczne dla szczecińskiego stołu. Jednak najciekawszym przysmakiem tego regionu jest zupa czekoladowa z mlekiem.

 

Jednym z przysmaków kuchni kaszubskiej jest zylc, powszechnie znany jako nóżki w galarecie:

 

 

ZYLC


Składniki:

3-4 nóżki wieprzowe,

1 mała golonka, 2 marchewki (15 dag),

1 pietruszka (10 dag),

10 dag selera korzeniowego,

2 cebule (20 dag),

4-6 ząbków czosnku,

1-2 łyżki soku z cytryny,

2 listki laurowe Prymat,

po 5 ziaren Ziela angielskiego i Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat,

3-4 łyżeczki przyprawy Kucharek Smak Zimy,

1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek,  

sól

 

Sposób przygotowania:

Nóżki i golonkę starannie oczyścić, wymyć, włożyć do garnka, wlać 2 l wody, dodać przyprawy i gotować 2-3 godz. na małym ogniu pod przykryciem.

Warzywa oczyścić i opłukać. Cebule obrać, jedną przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać warzywa, cebule (oprócz czosnku) i gotować jeszcze co najmniej 40-60 min.

Po lekkim przestudzeniu wyjąć mięso z garnka, obrać z kości i drobno pokroić. Wywar przecedzić. Do pokrojonego mięsa można dodać pokrojoną w słupki marchewkę (według uznania) oraz obrany i posiekany czosnek.

Do wywaru wlać sok z cytryny, przyprawić do  smaku i zalać nóżki włożone do jednego naczynia lub kilku mniejszych. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Podawać z Ćwikłą z chrzanem Smak, octem lub cytryną.

Komentarze

  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    uwielbiam kuchnie regionalną! Fajny wpis!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz