Aktualności Doradcy Smaku

original

Dżem, powidło czy konfitura?

 Na pierwszy rzut oka wydaje się, że między rodzajami przetworów owocowych nie ma znacznych różnic...

 

 

Dżem jest jednym z najpopularniejszych przetworów warzywnych. Jego konsystencja jest gęstsza od konfitury, ale rzadsza od marmolady. Owoce są bardzo drobno starte lub zmiksowane, ale w dżemach znajdziemy również kawałki owoców. Może być przyrządzony z większości owoców, ale zdarza się, że robimy dżemy z warzyw – np. z dyni lub marchewki (co ciekawe, dżem marchewkowy jest jednym z narodowych produktów Portugali. Z powodu przepisów regulujących parametry przepisów na dżemy, marchewka została uznana za owoc). Dżemy są prawdopodobnie najpopularniejszą formą przetworów owocowych, ponieważ są najmniej pracochłonne.

Powidło ze wszystkich przetworów owocowych ma najniższą zawartość cukru. Jest wyrobem typowo polskim, chociaż spotkać je można również w innych rejonach, np. na Słowacji, Węgrzech oraz Niemczech. Najczęściej przyrządza się je ze śliwek węgierek, ale przyrządza się je również z wiśni. Na świecie znane są również powidła brzoskwiniowe czy morelowe. Dawniej powidła w znacznych ilościach smażono kilka dni, do uzyskania jednolitej masy. By była zwarta, mielono ją lub przecierano przez sito. Warto również pamiętać, że im gęstsze powidło, tym bardziej jest trwałe.

Konfitury z kolei, w porównaniu do poprzedników, zawierają owoce w całości. Wytwarza się je niemal ze wszystkich owoców, ale najlepsze są robione np. z wiśni, truskawek, malin, poziomek, śliwek oraz moreli. Przygotowanie konfitur jest bardzo pracochłonne, co więcej - są jednym z najbardziej słodzonych przetworów – podobnie jak w przypadku dżemów, na 1 kg owoców dodajemy 1 kg cukru. Należy pamiętać jednak, że konfitury smażymy, nie zaś gotujemy.

 

Marmolada składa się w całości z dokładnie przetartych owoców. Przygotować ją możemy ze wszystkich owoców, ale najlepiej wybrać te, których miąższ podczas gotowanie całkowicie się rozpadnie (np. jabłka czy truskawki). Do niektórych marmolad można dodać również warzywa, np. słodkie pomidory, lub dynię.

 

Chutney znany jest nam z kuchni indyjskiej. W Polsce to zupełna nowość, warto jednak poznać go bliżej. Chutney to gęsty sos przyrządzany najczęściej z owoców i warzyw. Używamy do potraw mięsnych i wegetariańskich jako dodatek. Może być pikantny, łagodny, ale również słodki. W Europie często dostępny jest w formie gotowej w słoiczkach.

Frużelina z kolei to owoce w żelu. Sposób przygotowania przypomina konfiturę lub dżem, ale krócej pozostaje na ogniu. Owoce przynajmniej w części powinny zachować się w całości.

Warto pamiętać o przygotowaniu zapasów na zimę. DoradcaSmaku.pl proponuje przepisy na konfiturą poziomkowo-jaśminową oraz na konfiturę cebulową tutaj. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz