Aktualności Doradcy Smaku

original

Tarta grzechu warta!

W kuchni spotykamy się z tartami słonymi, zwanymi inaczej wytrawnymi. Można spotkać się również z nazwą quiche. A quiche to francuski przepis na wytrawną tartę z nadzieniem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine.

 

 

Tarta to dobry pomysł na lato. Sezon na świeże warzywa zachęca do cieszenia się nimi pod każdą postacią. Po pierwszych degustacjach, kiedy lubimy jeść sezonowe owoce czy warzywa solo, przychodzi czas na różnorodne wykorzystanie dostępnych warzyw. Te zaś wdzięcznie inspirują i nadają oryginalnym smak… domowym tartom.

 

Ciasta na słono nie są domeną kuchni polskiej. Natomiast są typowe dla kuchni francuskiej. Zapewne popularność wytrawnych ciast z kuchni włoskiej miała pozytywny wpływ na nasze zainteresowanie i bardzie przychylne spojrzenie, które z czasem przerodziło się w autentyczną kulinarną sympatię do ciast na słono.

 

Tarty i quiche łączy jedno – nieograniczone niczym, oprócz wyobraźni kulinarnej, możliwości dobrania dodatków. Najpopularniejszym dodatkiem do tarty jest  por, szpinak, szparagi, cukinia – warzywo i jego kwiaty.  Można dodać do nich odrobinę łososia, boczku, szynki parmeńskiej lub innych mięsnych dodatków, które dodają ciekawego smaku. Farsz do tart uzupełnia się treściwymi, zwykle dość kalorycznymi dodatkami jak śmietana i sery. Najchętniej wybieramy ostre w smaku sery typu parmezan czy sery o niebieskiej pleśni. 

 

Ciasto do tarty może być kruche, drożdżowe lub francuskie. Zwykle wybieramy najprostsze rozwiązanie – gotowe ciasto francuskie, które zwykle kupujemy w sklepie. Natomiast ciasto kruche jest proste w przygotowaniu i smaczne. Wymaga niewielu składników, jak i umiejętności kulinarnych. Obowiązkowo musi być mąka i tłuszcz – margaryna, a wersji bogatszej smakowo – masło.  W przepisach pojawią się różne typy mąki, jaja całe lub same żółtka,  kwaśna śmietana, woda, oliwa, sól, zioła… Każdy musi odnaleźć swój ulubiony, jedyny i najlepszy przepis na doskonałe ciasto kruche.

 

Kruche ciasto chłodzi się, następnie wylepia nim dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Forma może być ceramiczna, żaroodporna, ocynkowana czy ostatnio modna – silikonowa. 

 

Kruche ciasto może piec na trzy sposoby:

 

  • jednocześnie  surowe ciasto wraz z nadzieniem,
  • najpierw piecze się samo  ciasto, a potem uzupełnia je  gotowym nadzieniem,
  • najpierw podpieka się samo ciasta (obciążone drugą, mniejsza formą z wyłożoną suchą fasolą lub grochem na papierze do pieczenia, co zapobiega nadmiernemu wyrośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

 

Oto kilka pomysłów na tartę:

 

TARTA CLAFOUTIS (TARTA Z WIŚNIAMI)

 

 

Składniki:

Kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Cukier waniliowy
 
Zalewa wiśniowa:
4 żółtka
150 g cukru
5 g soli
50 g mąki
500 ml mleka
 
Wiśnie

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zalewy połączyć i dokładnie wymieszać.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki. Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie (świeże lub z kompotu), polać zalewą wiśniową i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. 

 

TARTA GRUSZKOWA Z KREMEM MIGDAŁOWYM

 


 

Składniki:

Kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Cukier waniliowy
 
Krem migdałowy:
200 g masła
250 g cukru pudru
250 g mączki migdałowej
4 jajka
50 g mąki
 
3 gruszki
Cukier puder do posypania tarty

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mączkę migdałową i nadal ucierać. Następnie, cały czas ucierając, dodawać jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście.

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponacinać. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć.

Tartę piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. 

 

TARTA Z KOZIEGO SERA Z KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I SZPINAKIEM

 

 

Składniki dla 4 osób:


200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera
3 jajka
250 ml śmietany
100 g karmelizowanej, czerwonej cebuli
100 g sparzonego szpinaku

Karmelizowana cebula:
3 pokrojone w piórka czerwone cebule
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
1 łyżka grenadiny
1 łyżka miodu pszczelego

Ciasto:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Same pyszne przepisy ale najbardziej bym zjadła Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Dodaj komentarz