Aktualności Doradcy Smaku

original

Regionalne podróże: Warmia i Mazury

 

Z kuchni niemieckiej pochodzi zamiłowanie do ciężkich sosy, a z polskiej tradycja wyrobu wędlin. Mieszkańcy terenów Warmii i Mazur od niepamiętnych czasów chętnie wykorzystywali w swojej kuchni ziemiopłody, np. brukiew, ziemniaki, buraki, marchew, warzywa strączkowe, żyto, jęczmień,, owies i orkisz. Stale obecne w warmińśko-mazurskim menu było również mięso:wieprzowe, wołowe i popularny drób (zwłaszcza gęsi) oraz nabiał. Składnikami dań były także znalezione w lasach grzyby i owoce oraz złowione w licznych mazurskich wodach ryby. 

 

Popularnym daniem kuchni Warmii i Mazur są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Dzyndzałki to pierogi, hreczka to regionalne określenie kaszy gryczanej, a skrzeczki to skwarki z czosnkiem i majerankiem. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, to  po prostu pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami.  

 

 

 DZYNDZAŁKI Z HRECZKĄ I SKRZECZKAMI MARCINA BUDYNKA

 

Lista zakupów:

Skrzeczki:

Surowy boczek - 200 g

Czosnek - 6 ząbków

Majeranek

Sól ,pieprz

Ciasto na pierogi:

Mąka - 500 g

Mleko 3,2% - 300 ml

Jajko

Olej - 50 ml

Sól

Farsz:

Kasza gryczana - 200 g

Boczek wędzony - 100 g

Ser typu feta - 100 g

Jajka ugotowane na twardo - 3 szt.

Cebula - 200 g

Sól, pieprz

 

Przygotowanie dania

1/ Skrzeczki:

Czosnek ucieramy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą nacieramy cały kawałek boczku i odkładamy na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie tniemy boczek w cienkie paski i smażymy na złoty kolor na suchej patelni.

2/ Farsz:

Kaszę gotujemy na sypko. Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy z cebulą do uzyskania złotego koloru. Ugotowane jajka kroimy w kostkę i mieszamy z kaszą, boczkiem i serem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem i solą.

3/ Ciasto na pierogi:

Mąkę zaparzamy gorącym mlekiem i wyrabiamy ciasto. Po wystudzeniu dodajemy jajko i olej,  zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego krążki.

4/ Na środek każdego krążka nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skrzeczkami lub ewentualnie z bułką tartą zrumienioną na klarowanym maśle. 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    zjadłabym z przyjemnością takie dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami :)

Dodaj komentarz