Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Marynaty

 

 

Marynaty są niezwykle ważnym składnikiem przygotowania potraw grillowych. Dzięki marynatom Prymat, specjały z rusztu będą o wiele prostsze w przygotowaniu i jeszcze smaczniejsze. Marynata klasyczna Prymat to wygodny i szybki  sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche.

 

Marynaty w formie płynnej są od razu po otwarciu gotowe do użycia, nie trzeba ich mieszać z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem. Dlatego też idealnie nadają się do tego by szybko zamarynować mięso i uzyskać smaczny efekt.

 

Zamarynowane w Marynacie pikantnej Prymat udka lub podudzia z kurczaka upieczone na grillu lub w piekarniku uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Można zastosować ją również do dań smażonych na woku i gulaszu typu węgierskiego.

 

Marynata grillowa płynna Prymat to wygodny i szybki sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw z grilla. Dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się więc wyjątkowo proste i wygodne. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku zachowa soczystość i wyjątkową kruchość. Jest również idealna do wszystkich mięs z rusztu, w tym karkówek, kurczaka, czy wieprzowiny. Doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Jest nie tylko poręczna, ale również od razu po otwarciu gotowa do użycia.

 

Pamiętajcie jednak, by trzymać się kilku wskazówek:

- Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków.

- Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna.

 - Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości.

 - W zależności od rodzaju mięsa i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin.

- Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz