Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na: arbuzy i melony

Arbuzy składają się głównie z wody, mają znikomą zawartość witamin, ale są również niskokaloryczne, co w wyróżnia je pozytywnie pod tym względem na tle innych owoców. Melon zaś ma bogaty smak i jest owocem mniej popularnym i docenianym niż na to zasługuje.

 

 

Co ciekawe melon wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Typowym gatunkiem arbuza jest ciekawe brzmiący Citrullus vulgaris. Najpopularniejsze są arbuzy czerwone, ale w Polsce można kupić też arbuzy żółte, rzadziej białe. Melon zaś, choć smakiem i wyglądem, przypomina nieco arbuza, jest odmianą ogórka. Jego pełna nazwa brzmi – ogórek melon. Jednak pochodzenie genetyczne tego smacznego owocu i powiązanie z ogórkiem nie umniejsza jego zalet. Melon podobnie jak arbuz ma dużo wody, jednak o wiele więcej cukru, zatem jest mniej dietetyczny, ale też bardziej wszechstronny w kulinariach.   

 

Oba owoce doskonale smakują solo. Lekko schłodzone mogą stanowić deser lub przekąskę. Arbuz i melon doskonale ożywią smak sałatki owocowej, ale też z powodzeniem można dodać je do wytrawnych sałatek, jak bukiet sałat, np. z krewetkami lub kurczakiem bądź indykiem. Mniej popularne, lecz równie apetyczne są sorbety i chłodniki. Równie ciekawe są lemoniady i koktajle z arbuzem i melonem.

 

Warto jeść arbuz i melony latem, kiedy są najsmaczniejsze. Warto też potraktować je jako kulinarną inspirację na wakacyjne dni pełne słońca i apatytu na wszystko co lekkie, orzeźwiające i owocowe!

 

CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

 

 

 

Składniki dla 4 osób:
Miąższ z 2 melonów gallo
Sok z cytryny do smaku
4 plasterki marynowanego imbiru
8 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
8 wydrążonych kulek z melona miodowego

Sposób przygotowania:
Melona gallo zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek. 

 

MARYNOWANE SZASZŁYKI Z POLĘDWICZEK Z KURCZAKA PODANE Z PIKANTNYM KARMELIZOWANYM ANANASEM I MELONEM GALLO

 


Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany ananas
1 obrany melon gallo
 
Marynata do owoców:
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Papryka ostra Prymat
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
50 ml koniaku 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak Martell i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem. 

 

 

PLASTRY KACZKI Z SAŁATKĄ Z MANGO I MELONA PODANE Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I SERA GORGONZOLA

 


Składniki dla 4 osób:
500 g umytych i oczyszczonych piersi z kaczki bez skóry
4 kromki białego pieczywa tostowego
 
Marynata:
50 ml czerwonego wina
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
 
Sałatka:
200 g obranego mango
200 g obranego melona
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
4 listki świeżej mięty
4 truskawki
Szczypta chili pieprz cayenne Prymat do smaku
 
Sos:
2 łyżki rozpuszczonej białej czekolady
1 łyżka sera gorgonzola
Sól, biały pieprz Prymat do smaku
100 ml śmietany kremówki
Szczypta chili pieprz cayenne Prymat do smaku
 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią piersi z kaczki i odstawić na 6-8 godzin. Następnie mięso zwinąć w rulon, zawinąć w folię i zamrozić. Mango i melona pokroić w kostkę, wymieszać i doprawić do smaku. Śmietanę zmiksować z serem gorgonzola, stopniowo dolewać rozpuszczoną czekoladę. Doprawić do smaku. Kaczkę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach, udekorować sałatką, skropić sosem i podawać z ciepłymi tostami. 

 

SAŁATKA Z MANGO, MELONA, AWOKADO I KREWETEK KOKTAJLOWYCH

 

 

Składniki dla 4 osób:
300 g krewetek koktajlowych bez zalewy
1 obrane, pokrojone w kostkę awokado
1 obrane, pokrojone w kostkę mango
1 obrany, pokrojony w kostkę melon
Sok z 1 cytryny
½ pęczka sałaty frisée
Listki świeżej mięty do dekoracji
 
Sos koktajlowy:
1 szklanka majonezu
½ szklanki keczupu
Sok z limonki, tabasco do smaku
100 ml koniaku Martell
Sól, biały pieprz Prymat do smaku
 
 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu zmiksować, doprawić do smaku wedle własnego gustu i schłodzić. Pokrojone owoce przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać krewetki koktajlowe i sos, a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę podawać na sałacie frisée z listkami świeżej mięty. 

 

SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM I OWOCAMI POŁUDNIOWYMI

 


Składniki:
200 g pokrojonej w grube słupki, wędzonej piersi indyka,
½ obranego i pokrojonego w grube słupki melona miodowego,
½ obranego i pokrojonego w grube słupki pomarańczowego melona,
2 filetowane i podzielone na cząstki pomarańcze ,
2 filetowane i podzielone na cząstki grejpfruty,
1 główka sałaty rzymskiej,
100 g kiełków słonecznika,
1 łyżka prażonych pestek słonecznika.
 
Sos:
2 saszetki Sosu sałatkowego greckiego ziołowo-czosnkowego Prymat,
2 łyżki czerwonego octu winnego,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
1 łyżka drobno posiekanej mięty.

 

Sposób przygotowania:

Sporządzić Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki. Sałatę opłukać pod bieżącą wodą, namoczyć w wodzie z kilkoma kostkami lodu. Po odsączeniu wody delikatnie porwać na małe kawałki i wymieszać z pokrojonymi owocami. Sałatkę wyłożyć na talerze i polać sosem. Na sałatce ułożyć pokrojonego wędzonego indyka i posypać pestkami słonecznika.

 

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    uwielbiam obydwa, arbuza na słodko, a melona z szynką parmeńską, ale widzę tu tyle ciekawych propozycji, że nie omieszkam wkrótce skorzystać :))
  • 3
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    O! A ja dzisiaj robiłam deser z arbuza i melona:)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ja tez lubię , świetnie gaszą pragnienie i wypełniają żołądek kiedy apatytu brak :D

Dodaj komentarz