Aktualności Doradcy Smaku

original

Regionalne podróże: Lubelszczyzna

 

Specjalnością i  wyróżnikiem Lubelszczyzny były i są jednak pierogi. Nadziewane są one przeróżnymi farszami i nadzieniami, np. kaszą gryczaną, grzybami czy kapustą. Parowańce czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę są najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów. Jest to sztandarowe danie gospodyń z Kąkolewnicy. Otoczona żyznymi glebami wieś był bogata w pszenicę, a to umożliwiało przygotowywanie dań z mąki pszennej. Ta „specjalizacja” Kąkolewnicy miała nawet odbicie w potocznej nazwie mieszkańców tej wsi, których zwano pieroźnikami. Marchwiaki z makiem to inny rodzaj pierogów pochodzący także w Kąkolewnicy. Innymi słowy marchwiaki to rolada z ciasta nadziewanego surową marchwią, makiem i cukrem. Tradycja nakazywała, by kąkolewnickie gospodynie częstowały swym specjałem, czyli marchwiakami ubogich w czasie Wszystkich Świętych.

 

MARCHWIAK

Składniki:

50 dag mąki,

25 dag cukru,

50 dag marchewki startej na drobnej tarce,

1 jajko,

1 łyżeczka Sody oczyszczanej Prymat,

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,

po szczypcie: Cynamonu mielonego Prymat,

utłuczonych Goździków Prymat,

Ziela angielskiego Prymat,

Pieprzu czarnego mielonego Prymat,

anyżku,

1 łyżka smalcu lub masła roślinnego,

2 łyżki Bułki tartej Prymat

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  połączyć i starannie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stop. C.  Piernik długo zachowuje świeżość.

 

Lubelszczyzna współcześnie przoduje w produkcji chmielu, tytoniu, porzeczek i truskawek, buraków cukrowych, jak również orzechów laskowych.

Lubelszczyzna jest jednak znana także z innych potraw kuchni regionalnej. Jedną
z nich jest (wywodzący się podobno z kuchni żydowskiej) Forszmak, czyli rodzaj zapiekanki. 

 

 

FORSZMAK

Składniki:

20 dag pieczonej cielęciny,

20 dag ugotowanych ziemniaków,

2 wymoczone i sprawione śledzie,

3 jabłka,

10 dag śmietany,

6 dag masła,

4 jajka,

1 cebula (10 dag),

2 łyżeczki przyprawy

gałka muszkatołowa Prymat,

sól,

pieprz czarny mielony Prymat,

ziele angielski Prymat

 

Sposób przygotowania:

Mięso drobno posiekać, dodać przetarte ziemniaki. Śledzie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć i ucierać w misce, dodając na przemian jajka, przyprawę Kucharek, śmietanę, pieprz i gałkę muszkatołową Prymat, 2 łyżki tartej bułki

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tarą bułką, włożyć masę i zapiec 30-40 min w temperaturze 180 stop. C. Potrawa przypomina pasztet.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    forszmak pycha !!! marchwiaka nie miałam przyjemności spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    moje rodzinne smaki :) jeszcze pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą, doprawione słodko-słono :)

Dodaj komentarz