Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw - Pieprz czarny grubo mielony

W średniowieczu był używany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Pieprz był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gama.  

 

Dziś pieprz jest przyprawą podstawową, o niezwykle szerokim zastosowaniu, a dowodem jego popularności jest różnorodność jego odmian. Obok popularnych rodzajów jak pieprz czarny mielony, pieprz czarny i kolorowy ziarnisty warto też sięgnąć po Pieprz czarny grubo mielony Prymat.

 

Pieprz czarny grubo mielony ma wyraźną strukturę i wygląda jak zmielony w młynku. Dzięki temu każda potrawa zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Pieprz grubo mielony jest delikatniejszy niż pieprz mielony, a wyraźniejszy w smaku niż pieprz ziarnisty. Dzięki takiej formie i strukturze pieprz grubo mielony jest bardziej wyczuwalny i widoczny, a jednocześnie nadaje delikatny, intrygujący smak. Ze względu na wyraźną strukturę może również pełnić funkcję dekoracyjną.

 

Pieprz czarny grubo mielony doskonale pasuje do sałatek, kanapek, a także pomidorów z serem mozarella i bazylią. Idealnie komponuje się z krwistym stekiem oraz bardzo delikatnym, białym mięsem. Mięso z kaczki, kurczaka czy łososia z dodatkiem pieprzu grubo mielonego nabierze nowego, zdecydowanego, a jednocześnie delikatnego smaku. Ziarna grubo mielone to także idealny składnik wszelkiego rodzaju marynat. 

 

 

Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

 

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z pstrąga
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Przyprawy do ryb Prymat
Sok z ½ cytryny
320 g kurek
8 łyżek płatków migdałowych
100 g białych szparagów
100 g zielonych szparagów
1 łyżeczka Koperku suszonego Prymat
80 g masła ziołowego
Sól, Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurki, pod koniec smażenia dodać masło ziołowe, a gdy się rozpuści dodać migdały, sok z cytryny i suszony koper. Całość smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Rybę wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i usmażyć na patelni na złoty kolor. Pstrąga ułożyć na ugotowanych szparagach i polać obficie kurkami w migdałach. Danie podawać z cząstką cytryny i ziemniakami z wody.

 

 

Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem chłopskim i cebulką podane z jajkami sadzonymi, bukietem kolorowych sałat i mizerią

 

Składniki dla 2 osób:
8 małych ugotowanych ziemniaków
½ pęczka koperku
4 jajka
120 g pokrojonego w paseczki boczku chłopskiego
2 średnie pokrojone w kostkę cebule 
3 pomidory koktajlowe
1 łyżka masła
 
Mizeria:
4 nieduże świeże ogórki
1/3 szklanki śmietany (ew. kefiru)
Szczypta soli, Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat i cukru

 

Sposób przygotowania:

Mizeria: ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Śmietanę doprawić do smaku cukrem i pieprzem, gotowym sosem zalać ogórki i wymieszać. 

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję. 

Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor boczek chłopski i cebulę. Na talerzu ułożyć całe ziemniaki, posypać boczkiem z cebulą i świeżym koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

 

 

Kanapka z chrupiącym sznyclem wieprzowym i jajkiem sadzonym na boczku podana z klasyczną sałatką coleslaw

 

Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczek wieprzowych lub medalionów z polędwicy wieprzowej
Przyprawą do wieprzowiny Prymat
100 g mąki pszennej
4 jajka do panierowania
Bułka tarta Prymat
Oliwa z oliwek do smażenia
8 plasterków wędzonego boczku
4 jajka
 
½ główki sałaty radichcio
Mały pęczek rukoli
200 g klasycznej sałatki coleslaw
8 pomidorków cherry
4 bułki ziarniste
40 g masła do smarowania
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

Pieprz czarny grubo mielony do dekoracji 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, każdą przekroić w poprzek na pół i uformować medaliony. Mięso posypać obficie Przyprawą do wieprzowiny Prymat i odstawić na godzinę do lodówki.

Sałaty umyć, osuszyć, a następnie ułożyć na przekrojonej na pół bułce posmarowanej masłem.

Wieprzowinę oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie panierować w bułce tartej Prymat. Tak przygotowane sznycelki smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Gotowe sznycelki ułożyć na bułce, na nich umieścić usmażone na dwóch plastrach bekonu jajko sadzone.

Tak przygotowaną kanapkę udekorować cząstkami pomidorków cherry i gałązkami szczypiorku, podawać z sałatką coleslaw.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz