Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw: Stek przyprawa gruboziarnista

 

Steki, czyli filety z najszlachetniejszych części wołowiny to przysmak rodem z Ameryki Południowej. Uznawane są zarówno przez największych koneserów, jak i stuprocentowych mężczyzn za najlepsze danie mięsne. Grill to najpopularniejszy i najlepszy sposób na przygotowanie steku. Chcąc przygotować udane spotkanie dla rodziny i przyjaciół trafionym pomysłem zawsze będzie przyjęcie grillowe z udziałem steków. Niezależnie od tego, czy preferujemy steki krwiste, czy dobrze wysmażone sekretem ich dobrego smaku są odpowiednio dobrane przyprawy.

 

 

 

Stek przyprawa gruboziarnista Prymat to nieodzowny kulinarny partner steków z polędwicy wołowej. To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw oraz drobno rozgniecionego rozmarynu, dzięki czemu mięso nie przypala się na grillu. Ponadto mieszanka zawiera gorczycę, dzięki której nie musimy już dodawać musztardy, a także kurkumę, przez co mięso nabiera pięknej, złocistej barwy.

 

Przed marynowaniem najlepiej połączyć przyprawę do steku z oliwą z oliwek i zalać nią mięso. Stek przyprawa gruboziarnista idealnie wzbogaca smak rostbefu i polędwicy wołowej. Doskonale pasuje także do jagnięciny, którą najpierw moczymy w mleku lub maślance, a następnie łączymy z mieszanką Prymat. Doda też ciekawego smaku daniom na bazie wieprzowiny.

 

 

Party-steki


 
 
Składniki:
 
4 steki wołowe (po 25 dag każdy)
10 dag przerośniętego boczku
1 cebula (10 dag)
5 łyżek keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 bakłażany (70 dag)
½ łyżeczki sosu worcester
1 jogurt naturalny
8 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki winiaku
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
4 ząbki zmiażdżonego czosnku
Stek przyprawa gruboziarnista Prymat
 
 

Sposób przygotowania:

Odlać 1 łyżeczkę oleju, a pozostały wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, winiakiem, skórką cytrynową i przyprawą do steku. Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty na kilka godzin. Parę razy je w tym czasie obrócić. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem octu 5-10 min, po czym je wyjąć i osączyć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Steki osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie i opiekać na niezbyt dużym ogniu po 12-14 min z każdej strony. Bakłażany posmarować od wewnątrz resztką marynaty od mięsa, ułożyć pokrojony boczek i piec na grillu około 10 min. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odlanym oleju i wystudzić.  Wymieszać ją z keczupem, koncentratem pomidorowym, sosem worcester i jogurtem, ewentualnie doprawić do smaku. Sos podawać do mięsa i warzyw.

 

 

 

Steki wieprzowe z bananami

 


 
Składniki:
 
75 dag mięsa wieprzowego bez kości (schab, polędwiczki, od szynki)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
Stek przyprawa gruboziarnista Prymat
1-2 banany
1 łyżka soku z cytryny
3 dag masła
10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na plastry i lekko rozgnieść je ręką, nie rozbijać. Z oleju, miodu, przyprawy Stek gruboziarnisty przygotować marynatę i włożyć do niej kawałki mięsa. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skropić. Banany ułożyć na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułożyć na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiec i odstawić na bok. Mięso ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia mięsa ułożyć na nim banany z serem i piec jaszcze chwilę. Podawać z białym pieczywem i surówką.

 

Stek wołowy po toskańsku

 


 
Składniki:
4 steki wołowe (60 dag),
2 cebule (15 dag),
2 ząbki czosnku
8 łyżek oleju
1 łyżeczka Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat
6 łyżeczek przyprawy Stek przyprawa gruboziarnista Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju i przyprawę Stek gruboziarnisty przyrządzić marynatę, dodać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i piec steki naruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule tak, aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ta przyprawa jest rewelacyjna ! Tylko dlaczego w Czarnkowie (wielkopolskie) i okolicy nie mozna jej kupic ??

Dodaj komentarz