Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pomysły na bób

 

BÓB SMAŻONY Z KURKAMI

Przygotuj:

500 g bobu

2 łyżki oliwy

2 cebule dymki

250 g kurek

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

500 g bobu ugotuj w osolonej wodzie, obierz. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij 2 pokrojone dymki, dodaj 250 g pokrojonych kurek i podsmaż mieszając. Wymieszaj z bobem, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

 

PASTA DO PIECZYWA

Przygotuj:

250g bobu

3 łyżki twarożku

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa do smażenia

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

250 g ugotowanego obranego bobu zmiksuj z 3 łyżkami twarożku, pokrojoną i zeszkloną na oliwie małą cebulą i 2 ząbkami czosnku. Dodaj odrobinę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Do pasty możesz również dodać np. Kapary Smak lub jajko na twardo.

 

 

ZUPA KREM

Przygotuj:

600g bobu

2 łyżki oliwy

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 kostki Rosół z kury Kucharek

1 szklanka śmietany

Sól, Pieprz biały mielony  Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

600 g bobu ugotuj i obierz. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku. Następnie wlej 1,2 litra bulionu z kostki  Kucharek, 1 szklankę śmietany oraz dodaj bób. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem białym. Zagotuj.

 

 

NADZIENIE DO INDYKA LUB KURCZAKA

Przygotuj:

1 szklanka kaszy kuskus

0,5 kostki Rosół warzywny Kucharek

2 papryki czerwone

1 mała cebula

Oliwa do smażenia

50 g sera parmezan

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szklankę kaszy kuskus zalej 2 szklankami wrzącego bulionu z kostki Kucharek i odstaw do napęcznienia. Następnie posiekaj 2 papryki, 1 małą cebulę i podsmaż je razem oliwie. Napęczniałą kaszę wymieszaj z 500 g ugotowanego i obranego bobu oraz podsmażoną papryką. Ostudź, dodaj 50 g startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem. Nadzienie wystarczak na ok. 1 kg mięsa.

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam bób, na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie.

Dodaj komentarz