Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw: Bułka tarta

Kultura panierowania to tradycja jeszcze czasów Bizancjum, którą przejęli Hiszpanie i rozpowszechnili w całej Europie. Dziś bułki tartej nie może zabraknąć w polskiej kuchni, która jest niezastąpiona w tradycyjnej sztuce gotowania, o czym wie każda gospodyni.

 

Najczęściej bułka tarta stosowana jest do panierowania. Panierować można nie tylko kotlety schabowe czy filety z kurczaka, ale także ser żółty lub pleśniowy camembert, jak i warzywa takie jak kalafior, brokuły, brukselkę, grzyby, plasterki dyni, selera i bakłażana.

 

Bułka tarta zarumieniona na maśle podkreśla smak gotowanych warzyw takich jak szparagi, fasolka szparagowa, brukselka, brokuły czy kalafior. Używa się jej również do posypywania formy do pieczenia ciasta, pasztetów lub pieczeni, co zapobiega przywieraniu. Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do mięsa mielonego lub sosu zwiększa jego gęstość i spoistość. Bułka tarta doskonale pochłania nadmiar wilgoci nie tylko z mięsa mielonego, ale też mas owocowych do ciast czy warzywnych kotletów.

 

Uwaga: bułka tarta łatwo wchłania wodę, dlatego zalecamy trzymać ją w odpowiednio suchym miejscu, np. w szczelnym pojemniku.

 

Jak przygotować bułkę tartą z masłem, tzw. „po polsku”?

 

Potrzebne:

2-3 łyżki bułki tartej
¼ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Masło należy roztopić w rondelku. Do roztopionego i gorącego masła dodać bułkę tartą, całość dokładnie połączyć i wymieszać. Tak przygotowaną bułką polewać ugotowane wcześniej warzywa. Innym sposobem praktykowanym w wielu domach jest najpierw uprażenie bułki na suchej patelni na złoty kolor, a potem dodanie masła. Do bułki tartej można też dodać odrobinę chili lub czosnku, aby zaostrzyć smak.

 

Kotlet cielęcy z sosem tartare



Składniki:

600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat


Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat

 

Kokosowy kurczak

 


(4 porcje)
Składniki:
60 dag piersi kurczaka,
1 jajko
5 łyżek oleju
4 łyżki Bułki tartej Prymat4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka,
sól, Pieprz czarny mielony Prymat, Przyprawa do kurczaka Prymat, cukier
olej do smażenia

 

Sposób przygtowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Jajko rozmącić z mlekiem. Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku i panierce kokosowej. Oprószyć przyprawą do kurczaka Prymat. Smażyć porcjami na dobrze rozgrzanym oleju po 3-5 min z każdej strony. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką sezonową.

 

 

Kotlety wieprzowe z karkówki

 


(6 porcji)
Składniki:
75 dag schabu karkowego
1 jajko
2 dag mąki
3 dag Bułki tartej Prymat
Czosnek, Majeranek , Karkówka klasyczna Prymat
olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osączyć, pokroić na kotlety w poprzek włókien. Każdy kotlet zbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem, posypać przyprawą do karkówki i majerankiem Prymat. Jajko rozmącić z 1 łyżką wody i szczyptą przyprawy do karkówki Prymat. Kotlety panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na silnym ogniu na rumiano z obu stron. Podawać z frytkami i kapustą białą zasmażaną.

 

Ser camembert panierowany w bułce z orzechami i jagodami w żubrówce

 


(4 porcje)
Składniki:
4 x 125 g sera camambert
2 jajka
½ szklanki mąki
2 szklanki Bułki tartej Prymat
szczypta Chilli pieprz cayenne Prymat
1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich, piniowych i arachidowych
oliwa do smażenia
200 g jagód w żubrówce
100 ml czerwonego wina
mieszanka świeżych sałat
100 ml sosu vinaigrette Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
4 gruszki z kompotu

 

Sposób przygotowania:

Camembert oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować dwukrotnie w pikantnej bułce tartej z dodatkiem szczypty chilli z tłuczonymi orzechami. Następnie ser usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Chrupiący smażony camembert podawać ze świeżymi sałatami skropionymi sosem vinaigrette, jagodami w żubrówce i gruszką. 

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    Jest dostępna w Polsce tarta bułka zmieszana z ziołami i przyprawami?

Dodaj komentarz