Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wywar warzywny

 

Krok 1 – składniki

Marchew - 100 g

Seler korzeń - 50 g

Cebula - 50 g

Kapusta włoska - 1/8 małej główki

Pieprz czarny - 3-4 ziarnka

Bouquet garni: dwa zielone liście pora, jedna gałązka tymianku, jeden liść laurowy, dwie gałązki natki pietruszki, jedna gałązka selera naciowego

Zimna woda – około 1 litra

 

 

Krok 2 – przygotowanie

Marchew, selera i cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry. Bouquet garni – wszystkie składniki zawinąć w zielone liście pora i związać.

 

Krok 3 – gotowanie

Pokrojone warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać kapustą włoską, ziarnka pieprzu i bouquet garni, gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

 

Krok 4 - przecedzanie

Po ugotowaniu wywar przecedzić przez gęste stożkowe sitko.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    świetna podpowiedź...na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz