Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Karkówka klasyczna

Do dziś grill jest niezwykle popularną rozrywką i okazją do spotkań towarzyskich, zwłaszcza w słoneczne, weekendowe dni. Grillować możemy wszyscy i wszędzie – na działce, w ogródku lub w domu na grillu elektrycznym. Grill jest pewną namiastką ogniska w kulturze mieszczańskiej, a opiekanie świeżego mięsa nad ogniem łączy nas duchowo z naszymi przodkami.

 

 

Współcześnie tym kawałkiem mięsa, który wpadł do ognia praprzodkowi jest karkówka. Wystarczy ją odpowiednio doprawić, grillować tak, jak lubimy i pyszne danie gotowe!

 

Najprostszy przepis to karkówka i przyprawa specjalnie dla niej skomponowana. Karkówka klasyczna Prymat to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Karkówka po zamarynowaniu w przyprawie staje się wyjątkowo soczysta i krucha, a także nabiera pożądanej barwy. Nie można wyobrazić sobie nic lepszego na ciepłe popołudnie.

 

Warto wiedzieć, że….

Karkówka najlepiej smakuje, gdy została wcześniej zamarynowana, inaczej szybko wysycha, a tłuszcz, którym jest przerośnięta jest łykowaty i trudny do pogryzienia. Aby tego uniknąć, polecamy przygotowanie marynaty z oliwy i przyprawy do karkówki. Za jej pomocą marynować możemy cały schab karkowy, który po upieczeniu kroimy i serwujemy jako mięso pieczyste. Przyprawą tą można też doprawić bitki ze schabu karkowego duszone w aromatycznym sosie. Karkówka tradycyjna Prymat jest idealna nie tylko na grilla ale również do mięsa pieczonego, smażonego i duszonego.

 

Oto propozycje na karkówkę z grilla:

 

Karkówka z grilla z sosem śliwkowym

 

Składniki na 4 porcje:
80 dag chudego schabu karkowego,
3 łyżki Przyprawy do karkówki Prymat,
3 łyżki oleju.
Sos śliwkowy:
25 dag suszonych śliwek bez pestek,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta Chilli pieprz cayenne,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek.

 

Sposób przygotowania:

Mięso, umyć, osuszyć, pokroić na 6-8 kotletów. Przyprawę do karkówki połączyć z olejem i powstałą pastą posmarować mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotować sos. Śliwki umyć i rozgotować w 1 szklance wody, zmiksować z winem i przyprawami. Kotlety smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej, od czasu do czasu smarując pozostałą pastą. Podawać z sosem śliwkowym, pieczywem i sałatką.

 

Kanapka z grillowanym schabem karkowym, pieczarkami i oscypkiem


 

 

Składniki dla 4 osób:
800 g schabu karkowego
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do karkówki Prymat
 
4 bułki piwne, 200 g świeżych pieczarek
oliwa z oliwek do smażenia
Natka pietruszki suszona Prymat
1 biała cebula
1 czerwona cebula
80 g tartego sera oscypek
100 g świeżych liści szpinaku
½ główki sałaty radicchio
Sos Cesar (lub ew. inny sos majonezowy bądź jogurtowy)
40 g masła roślinnego
4 obrane ogórki małosolne
Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony schab pokroić na 4 kotlety, lekko je rozbić, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do karkówki Prymat i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Pieczarki pokroić na cząstki, usmażyć na oliwie z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodać suszoną natkę pietruszki Prymat. Szpinak i sałatę umyć, osuszyć i tuż przed podaniem połączyć z sosem cesarskim. Cebulę pokroić w krążki. Mięso wyjąć z marynaty i grillować po około 6 minut z każdej ze stron. Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć na niej szpinak i sałatę radicchio. Na chrupiących sałatach umieścić soczystą karkówkę, a na niej usmażone pieczarki, krążki cebuli i tarty oscypek. Tak przygotowaną kanapkę podawać z obranymi ogórkami małosolnymi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    muszę wypróbować tę przyprawę,bo jeszcze nie miałam okazji,a czasem taki "magiczny" składnik potrafi wspaniale podkreślić smak mięsa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Ale dawno nie jedliśmy karkówki... Ale coraz cieplej się robi także mam nadzieje, że już niedługo :)

Dodaj komentarz