Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na Truskawkowy czerwiec

Choć truskawki dostępne są cały rok, to najbardziej lubimy te polskie i sezonowe. Nie muszą być zbyt duże, powinny być jednak słodkie, jędrne, bez oznak zepsucia i w pełni dojrzałe. Najlepiej spożywać je tuż po zakupie ze względu na delikatny charakter, ponieważ już na następny dzień mogą się zepsuć.

Warto wiedzieć, że truskawki to owoce jagodowe. Przodkiem truskawek były poziomki, które uszlachetniono za pomocą specjalnych zabiegów hodowlanych w ogrodach Wersalu przez francuskiego botanika na życzenie Ludwika XIV. Przez długie lata truskawki były owocem dla elity, niezwykle drogim, podawanym w towarzystwie szampana. Dziś są jednym z najpopularniejszych owoców na całym świecie.

 

Zwykle tuż po pojawieniu się truskawek końcem maja, zajadamy się nimi w najprostszej  postaci – z dodatkiem cukru i jogurtu lub śmietany. Kolejnym krokiem są koktajle i desery. Truskawki to doskonała inspiracja do przygotowania ciast i tortów, lodów, gofrów, naleśników, pierogów i kendli czy domowych nalewek… Jednak warto wiedzieć, że truskawki doskonale smakują także w sałatkach i to nie tylko owocowych. Dodane na sałatek na bazie rukoli czy szpinaku wzbogacą i urozmaicą smak. Ciekawe grają też z daniami wytrawnymi. Każdy kto lubi kompilacje smaków słodkich i słonych, czyli mięsa i owoców zasmakuje w połączeniu mięsa i ryb z dodatkiem truskawek.

 

Truskawki to nie tylko wyborny smak, to także bogactwo witamin i cennych składników. Zatem delektujmy się nimi,  póki jest sezon.   

 

 

WIOSENNA SAŁATKA Z RUKOLI I WĘDZONEJ PIERSI KACZKI Z TRUSKAWKAMI, JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI W KOSZULKACH I BIAŁYM KREMEM BALSAMICO

 

 

Składniki dla 4 osób:
100 g rukoli
200 g pokrojonej w plastry wędzonej piersi z kaczki
12 jajek przepiórczych
50 ml octu winnego
8 świeżych, pokrojonych w cząstki truskawek
50 g orzechów pekan
4 łyżki białego kremu balsamico

 

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność tą powtórzyć trzykrotnie.

Na talerzu ułożyć umytą rukolę, plastry wędzonej kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.

 

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

 


Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczyta chili do smaku


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

 

 

TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM

 

 

 
Składniki dla 10 osób:
500 g świeżych truskawek
300 g cukru
2 pomarańcze
Sok z 2 pomarańczy
Rozmaryn Prymat

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.

 

FILET Z SOLI PODANY Z AROMATYCZNYMI TRUSKAWKAMI I CZARNYM PIEPRZEM

 

 

Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z soli
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
1 łyżeczka świeżej mięty
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki sambal oelek
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
 
400 g truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka Pieprzu czarnego Prymat
Sól do smaku
100 g ulubionych kiełków
1 cytryna
Kilka posiekanych listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z soli zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle, dodać miód, wódkę żołądkową gorzką i czarny pieprz, smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną miętę. Solę piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi kiełkami oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

 

Sprawdźcie przepisy naszych Doradców: 

 

Sernik jogurtowy z truskawkami

Koktajl rabarbar truskawki pomarańcza

Truskawkowe Bonjour

Placuszki jogurtowe z salsą truskawkową

Pana cotta z sosem truskawkowym

Makaron muszle z serkiem ricotta i musem truskawkowym

Naleśniki czekoladowe z truskawkami- przepis

 

Więcej przepisów z TRUSKAWKAMI

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Uwielbiam truskawki, teraz kiedy sezon w pełni korzystam z tego, robiąc rozmaitości z tymi owocami. Uwielbiam nietypowe połączenia, więc chętnie dodaję truskawki do sałat czy warzyw :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja tez uwielbiam truskawki pod każdą postacią i nareszcie się ich doczekałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzenna

    Super przepisy,same pyszności....

Dodaj komentarz