Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Pieprz czarny

Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Pieprz był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę.

 

 

 

Pieprz jest pnączem rosnącym głównie w południowej i południowo - wschodniej Azji. Osiąga 15 metrów długości, jest mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny i ma jajowate lub sercowate liście oraz zwisające kłosowate kwiatostany długości 8-10 centymetrów. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją - czerwonawe. Kwitnie cały rok i stale ma dojrzewające owoce. Zbierany jest z niedojrzałych zielonych owoców, które poddawane są procesowi fermentacji, a następnie suszeniu w słońcu, gdzie stają się czarne, twarde i bardziej pomarszczone niż inne postaci pieprzu. Źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna. Pieprz sprzyja trawieniu, wpływa pozytywnie na działanie układu odpornościowego, a także pobudza apetyt.

Pieprz czarny mielony jest przyprawą uniwersalną, dodawaną się do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lekkostrawnymi. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera; podnosi smak jaj, szczególnie faszerowanych. Pieprz czarny mielony dodawany do każdej zupy bezpośrednio na talerzu ożywia jej smak i dodaje ostrości. Tradycyjnie na polskim stole pieprz czarny mielony pojawia się na obok zupy, aby doprawić ja finalnie według własnego uznania.

 

DELIKATNY KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

 


 

Składniki dla 2 osób:
2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
2 ½ szklanki bulionu warzywnego Kucharek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
Sól, cukier do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
 
 

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, wymieszać i podsmażyć. Dodać bulion i gotować przez chwilę, aż groszek będzie miękki. Następnie całość zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i odrobinę soli do smaku. Zupę można podawać z lekko kwaśną, ubitą śmietaną i grzankami, doprawić pieprzem czarnym mielony według uznania.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    wygląda pysznie ta zupa krem :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo dużo czarnego pieprzu zużywam, miło by mi było zobaczyć większe 100-300 gramowe opakowania ziaren czarnego pieprzu marki Prymat na półkach sklepowych..

Dodaj komentarz