Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Ryż pilaw

 

Krok 1 - Lista zakupów

100 g ryżu

30 g cebuli lub szalotki

30 g masła lub oleju

200 ml bulionu drobiowego

Sól do smaku

 

 

Krok 2

W płaskim rondlu szklimy drobno pokrojoną cebulę, na nią wsypujemy ryż. Chwilę mieszamy, nie zdejmując z płyty tak, aby każde ziarenko zostało obtoczone cienką warstwą tłuszczu.

 

Krok 3

Wlewamy bulion, zagotowujemy i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C.

 

Krok 4

W trakcie pieczenia należy przemieszać ryż długim widelcem i uważać, aby się nie rozgotował.

 

Krok 5 – wskazówka

Tym sposobem możemy przygotować ryż z innymi rodzajami bulionów i różnymi dodatkami, np. warzywami lub boczkiem. Jeżeli chcemy przygotować ryż pilaw w stylu orientalnym polecamy dodać niego pieczarki, kardamon, goździki, kminek oraz pieprz. Należy pamiętać, aby dodawać je podczas mieszania ryżu z cebulą, tj. przed wlaniem bulionu.

 

 

 Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Monia

    Chętnie spróbuję, bo jednak zawsze to coś innego niż zwyczajnie podany ryż :)
  • 0
    img_4308
    Opublikowano

    joanna30

    Muszę wypróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Barbara13

    Bardzo ciekawe,muszę wypróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzenna

    Wypróbuję bo ciekawi mnie to..
  • 0
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Coś innego ze zwyczajnego ryżu.

Dodaj komentarz