Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na... Botwinkę

Kiedy wiosenne łodygi i liście buraka są jeszcze bardzo młode, a bulwa niezwykle aromatyczna i słodkawa, warto pokusić się o przygotowanie takiej zupy w domu. Jest niezwykle smaczna, delikatna w smaku, a do tego może być nisko kaloryczna. Łatwo ją też przygotować, ponieważ młode buraki szybko się gotują. W chłodniejsza dni można przygotować botwinkę na ciepło. Jednak w pierwsze wiosenne, majowo-czerwcowe upały można na bazie botwinki przyrządzić pyszny i orzeźwiający, a przy tym lekki chłodnik.

 

 

Botwinka sama w sobie oferuje ogromne bogactwo smaku i aromatu. Tym co doskonale z nią harmonizuje są jaja, ser typu feta, a także inne nowalijki jak rzodkiewka, ogórek i koperek.

 

Dla wszystkich poszukujących inspiracji botwinka może być nie tylko bazą do przygotowania zup na ciepło, ale i na zimno. Liście i łodygi botwinki można ugotować na parze. Młode liście botwinki można dodać do sałatki czy przygotować farsz do pierogów. Miłośnicy botwinki potrafią przyrządzić tak ciekawe dania jak omlety, muffinki, pizzę, risotto, klopsa, wytrawne ciasta… Botwinkę można nawet zawekować na zimę i cieszyć się tym wybornym smakiem przez cały rok.

 

Polecamy wypróbować botwinkę w klasycznej wersji jako chłodnik.

 

 

CHŁODNIK Z BOTWINKI Z PIECZONĄ CIELĘCINĄ I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

 

 

Składniki :
1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml  jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
1 łyżka octu winnego
6 rzodkiewek
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g  cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Komentarze

  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    o! dobrze, że mi przypomnieliście o sezonie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Ta zupa to zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa :)

Dodaj komentarz