Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw – Chrzany

 

 

A co chrzan ma takiego w sobie, że trudno się bez niego obejść?

Chrzan ma dużo Witaminy C, której szczególnie potrzebujemy zimą. Ma również ostry, ciekawy smak, który wspaniale koresponduje z mięsem, stąd też coraz częściej zaczynamy go używać podczas grilla. Warto również wiedzieć, że chrzan ma działanie konserwujące - sok z korzenia dodany do mleka zahamuje jego kwaśnienie i spowoduje, że nie zsiądzie się ono podczas burzy. Masło, mięso lub ryby owinięte w liście chrzanu dłużej zachowają świeżość, a pokrojone korzenie chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów. Co ciekawe chrzan ma także działanie bakteriobójcze, dlatego zrobiony z niego syrop pomaga przy zapaleniu oskrzeli i kaszlu.

 

1

 

W kuchni polskiej chrzan tradycyjnie łączy się ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również nieodzowny dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów. Zastosowań chrzanu jest jednak znacznie więcej! I tak na przykład starty korzeń chrzanu doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych przekąsek - pieczonych mięs, jaj, czy galaret. Łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs. Z kolei do Chrzanu śmietankowego Smak można dodać starty imbir, otrzymamy ciekawy sos. Dla zaostrzenia smaku chrzan można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, a także majonezu. W wersji „sauté” wspaniale dopełni smak grillowanych szaszłyków, karkówek i steków. Tak więc chrzan ogłaszamy absolutnym „must have” nadchodzącego lata :).

 

Gorąco polecamy nasze grillowe przepisy, których znakomitym uzupełnieniem będą chrzany.

 

 

Szaszłyki z dorsza


1

Składniki:

80 dag filetów z dorsza, 4 twarde pomidory /45 dag/, 3 zielone papryki /60 dag/, 1 cebula /12 dag/, 10 dag słoniny /najlepiej wędzonej/, Pieprz czarny mielony Prymat, Papryka słodka mielona Prymat, 4-6 łyżek oleju, sól, Krem chrzanowy Smak

 

Sposób przygotowania: 

Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety pokroić na porcje, posolić, posypać pieprzem, papryką, polać olejem i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Pomidory, zieloną paprykę i cebulę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać mieloną papryką obficie skropić olejem. Słoninę pokroić na plasterki. Na małe szpadki kolejno nabijać plastry ryby, pomidory, zieloną paprykę, cebulę i plasterki słoniny. Szaszłyki  skropić olejem, ułożyć na gorącym grillu i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Podawać z ziemniakami i pikantna sałatką oraz z Kremem chrzanowym Smak.

 

 

Stek wołowy po toskańsku


3

 

Składniki:

4 steki wołowe /60 dag/, 2 cebule /15 dag/, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oleju, 2 łyżeczki ziaren Pieprzu kolorowego Prymat, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu, 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Prymat, 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat, 1 łyżeczka Tymianku Prymat, sól lub Marynata klasyczna do mięs Prymat, Chrzan tarty Smak

 

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju, pieprzu kolorowego, czerwonego i czarnego oraz papryki tymianku przyrządzić marynatę, domieszać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i smażyć steki na ruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule, tak aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki posolić, obłożyć pozostałą marynatą i podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Podawać z dodatkiem Chrzanu tartego Smak.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    chrzan w wielu potrawach jest jak przysłowiowa kropka nad "i", świetne podsumowanie na tamat chrzanu w jednym miejscu :)

Dodaj komentarz