Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne podróże: Indie

 

Tajemnicą sukcesu kuchni indyjskiej nie są tu jednak składniki, lecz właśnie bogactwo przypraw. To nie gdzie indziej, jak właśnie w Indiach mieszkańcy potrafią wyczarować z miski soczewicy danie na miarę ekskluzywnych restauracji. Różnorodność zastosowania ziół i przypraw korzennych w kuchni indyjskiej wprawia w zdumienie. Istotne jest, by przyprawy podkreślały i wydobywały smak potrawy, a nie zmieniały go. Najpopularniejsze to imbir, czosnek, kardanom, pieprz, kolendra, kminek, goździki, cynamon. Pozostałe składniki zależą od pory roku czy charakteru posiłku. Oprócz tego kuchnia indyjska niesie ze sobą swoistą filozofię. Potrawy są zdrowe, pełnowartościowe, poddawane krótkiej obróbce cieplnej, by nie utracić walorów odżywczych. Niegdyś każde danie powinno zawierać sześć smaków: słony, gorzki, cierpki, kwaśny, ostry, słodki. O ostatecznym smaku potrawy decydował ten dominujący. Każdy ze smaków ma określony wpływ na organizm. Przyprawy wpływają zarówno na apetyczny wygląd potrawy, jak i wydatnie poprawiają trawienie.

 

 

Specjaliści od żywienia twierdzą, że kuchnia indyjska zapobiega chorobom serca i układu krążenia, udarom, nowotworom (cebula i kurkuma mają właściwości antyrakowe), chroni przed cukrzycą. Kuchnia indyjska w szczególny sposób czci warzywa. Nigdzie indziej nie znajdziemy tak ciekawych potraw z wykorzystaniem fasoli, soczewicy (bogate źródło protein), bakłażanów, cukinii, kalafiorów, pomidorów, szpinaku. A właśnie hindusi udowadniają, że odrobina mielonej gałki muszkatołowej zmienia to zwykłe warzywo w pyszny dodatek np. do ryb. W całych Indiach z upodobaniem stosuje się też rodzynki, orzechy i nasiona słonecznika, które uprażone na odrobinie oleju i dodane do potrawy wydatnie podnoszą jej smak.

 

 

Czy wiesz, że...

Jedzenie w Indiach gotuje się bez pośpiechu i z reguły podczas gotowania nie próbuje się potraw. Posiłek spożywany jest powoli. Należy delektować się smakiem i koniecznie trzeba pochwalić wysiłki kucharza.

Przeważnie posiłek składa się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru np. w postaci owoców i orzechów. W centralnym punkcie stołu stoi duża miska z ryżem, a wokół stoją mniejsze miseczki z dipami, jogurtami, marynatami i duszonymi warzywami. Posiłek jada się palcami.

 

 

Przepisy kuchni indyjskiej znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Moja ukochana kuchnia! Jest skarbnicą takiej ogromnej wiedzy o żywieniu ze wszyscy dietetycy się chowają :D Zapraszam do moich indyjskich przepisów i nie martwcie się jest tam dużo mięsa a do ni czego nie dodaje mieszanki ,,curry'' :)

Dodaj komentarz