Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 60: Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem

600 g combra cielęcego
Olej
2-3 ząbki czosnku
Rozmaryn Prymat
Majeranek Prymat
Musztarda sarepska Prymat
Chrzan tarty Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

 1

Comber cielęcy oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

 

2

Ząbki czosnku kroimy na połowy, miażdżymy i drobno siekamy.

 

3

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie posypujemy je rozmarynem z majerankiem...

 

4

...i lekko wklepujemy w mięso z obu stron. Tą samą czynność wykonujemy z posiekanym czosnkiem.

 

4

Całość polewamy olejem i jeszcze raz dla pewności wklepujemy przyprawy.

 

5

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cielęcinę przez ok. 4-5 minut z obu stron.

 

6

Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy olejem z patelni...

 

7

...i wkładamy do pieca ustawionego na ok. 180 – 190 stopni C na ok. 7-8 minut.

 

7

Po tym czasie wyjmujemy pieczeń z piekarnika, kroimy w plastry i układamy na talerzu.

 

8

Pieczeń podajemy z chrzanem i musztardą. Bon apetit! 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Barbara13

    Muszą być przepyszne,już dawno szukałam dobrego przepisu na takie mięsko
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    wygląda rewelacyjnie, kolejny przepis do wypróbowania :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Szkoda , że to już ostatni odcinek .Brawo dla prowdzącego za profesjonalizm ,kulturę i elegancję w kuchni.Przyjemnie było się uczyć. Powodzenia
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, na tę chwilę rzeczywiście był to ostatni odcinek "Doradcy Smaku". Czas jednak pokaże, czy to już koniec :).
  • 0
    original
    Opublikowano

    sylwia_mc

    Na sam widok zgłodniałam i aż czuję zapach

Dodaj komentarz