Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC przypraw, czyli o Cynamonie i Party Dip cynamonowym

Czymże jednak byłyby desery, bez aromatycznych sosów i dipów? Do szarlotki idealnie pasuje cynamon, natomiast naleśniki z truskawkami możemy podać z dipem cynamonowym. Cynamon wyróżnia się intensywnym słodko - korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. Urzeka swym działaniem i przyprawia o zawrót głowy licznymi możliwościami zastosowań.

 

 

 

Do słodkich potraw i deserów Warto spróbować Party Dip cynamonowy – idealnie sprawdzi się doskonale smakuje w towarzystwie naleśników na słodko, pierogów z owocami, czy też knedli. Polecamy dodawać go jako aromatyczne uzupełnienie deserów lodowych, a także owocowych sałatek. Party Dip Cynamonowy idealnie sprawdzi się na wszelkiego typu przyjęciach, serwowany do owoców i słodkich przekąsek.

 

Naleśniki z truskawkami

    Składniki na ok. 10 porcji:
Ciasto naleśnikowe:
500 ml mleka UHT 3,2%
100 g cukru kryształ
4 łyżki oleju
160 g mąki pszennej
Szczypta Soli morskiej w młynku Prymat
2 jajka
 

Truskawki:
1 kg umytych truskawek bez szypułek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
½ łyżeczki Rozmarynu Prymat
4 kulki lodów waniliowych

 

Podawać z Party Dip cynamonowym Prymat zgodnie z opisem na opakowaniu.

 

Ciasto: jajka połączyć z mlekiem i mąką, dodać cukier i szczyptę soli morskiej. Na samym końcu dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Truskawki podsmażyć na maśle, dodać miód i rozmaryn. Truskawki ułożyć na naleśnikach, zwinąć. Podawać z lodami waniliowymi. Całość można udekorować posiekanymi listkami świeżej mięty.

 

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

   

2 kg jabłek
300 g cukru
Cynamon do smaku
300 g rodzynek
 
Ciasto:
1 kg mąki typ 450
400 ml wody
Szczypta soli
150 g oleju
Masło
Bułka tarta

Party Dip cynamonowy Prymat (przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu) 

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie  rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).

Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z Party Dip cynamonowym

 

Suflet czekoladowy

   

Składniki dla 15 osób:
Świeże owoce
Lody waniliowe
 
Ciasto czekoladowe:
250 g gorzkiej czekolady
175 g masła
125 g cukru pudru
75 g mąki
5 jaj

Party Dip cynamonowy Prymat (przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu) 

Jajka ubić z cukrem pudrem. Czekoladę połączyć z masłem, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać mąkę, delikatnie wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Małe foremki wysmarować masłem, wypełnić je przygotowaną masą i piec 7 minut w temperaturze 200ºC.

Suflet czekoladowy podawać z ulubionymi owocami oraz Party Dip cynamonowym 

Komentarze

  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    Party Dip brzmi interesująco, poważnie zastanawiałam się jak był w sklepie. To dobry pomysł na nagrodę. Naleśniki z truskawkami wyglądają obłędnie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Cynamon...mogła bym tak mieć na drugie imię :D

Dodaj komentarz