Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem

340 g polędwicy wołowej,
1 puszka pomidorów pelati,
3 szalotki,
Musztarda sarepska Prymat,
20 ml brandy,
Olej,
Pieprz czarny grubo mielony Prymat,
Pieprz zielony w zalewie,
Do smaku: Sól morska Prymat.

 

1

Szalotki siekamy w drobną kostkę...

 

2

...i podsmażamy na odrobinie oleju.

 

3

Dodajemy zielony pieprz i mieszamy.

 

5

Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 – 15 minut.

 

6

Po tym czasie przelewamy sos przez sito i to, co na nim zostało przecieramy tak, żeby w połączeniu z odlanym sosem powstała gładka masa.

 

7

Polędwicę przyprawiamy solą, grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

8

Na patelni podgrzewamy olej. Układamy polędwicę na stek średnio wysmażony i smażymy ok. 5 minut każdą ze stron. Polędwicę na stek krwisty również układamy na patelni i smażymy przez ok. 3 minuty każdą ze stron.

 

9

Następnie steki wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 170 – 180 stopni. Stek średnio-wysmażony na 10-15 minut, a stek krwisty na 5-8 minut. Pamiętajmy, by przełożyć stek na drugą stronę w trakcie pieczenia.

 

15

Po tym czasie steki wyjmujemy i odkładamy na osobne naczynie.

 

11

Na patelnię, na której smażyliśmy polędwicę wsypujemy ziarna zielonego pieprzu i chwilkę prażymy.

 

12

Następnie zalewamy brandy i flambirujemy (sposób przygotowania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go). Tak powstały sos dolewamy do masy pomidorowej i mieszamy.

 

12

Na talerze wykładamy sos pieprzowy, na sosie układamy stek i dekorujemy listkami mięty.

 

13

Podajemy z musztardą sarepską. Bon apetit!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    co tu dużo mówić - pychota !!!!!!
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ten sos z pieprzem bardzo przypadł mi do gustu

Dodaj komentarz