Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne podróże: Hiszpania

 

Hiszpanie gotując bazują na produktach regionalnych, ich kuchnia jest bogata w ryby, owoce morze oraz warzywa, przede wszystkim pomidory i ziemniaki. Kuchnia hiszpańska nie istnieje bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Hiszpanie uwielbiają również delektować się doskonałymi, niskokalorycznymi serami. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa - jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu.

 

 

Każdy region szczyci się innymi potrawami: Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. W Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą. Jeśli chodzi o alkohole Hiszpanie preferują przygotowaną na bazie czerwonego wina sangrię, przypominającą jabłecznik sidrę, musujące wino Cava lub piwo. Wspólne biesiadowanie w domach i restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego hiszpańskiego regionu.

 

Tradycyjne dania:

 

Chłodnik gazpacho to zupa, która doskonale orzeźwia i dodaje wigoru w ciepłe dni. Przepis na nią jest prosty, natomiast efekt zadowoli każdego smakosza potraw z pomidorową nutą. Nic dziwnego, że zimne gazpacho andaluz robi kulinarną furorę nie tylko w Hiszpanii. Istnieje wiele przepisów na gazpacho : jego smak zależy w dużej mierze od dodatków, a mocną bazę potrawy zawsze stanowią świeże pomidory. Jedni lubią gęstą formę gazpacho, inni rozrzedzają je z większą ilością wody. W restauracjach możemy spotkać gazpacho idealnie skremowane lub takie, w którym znajdziemy kawałeczki warzyw. Gdy chcemy podać naprawdę orzeźwiająco zimne gazpacho, miksujemy je z kostkami lodu. Tak naprawdę efekt finalny chłodnika zależy od inwencji kucharza. Bez względu na to, czy zamówimy je w tradycyjnej restauracji, czy też kupimy w hiszpańskim supermarkecie będzie idealnym punktem menu na słoneczny dzień. 

 

Przepis znajdzicie TUTAJ

 

Paella jest odpowiednikiem włoskiego risotto. Sama nazwa oznacza po prostu patelnię, w której przygotowuje się potrawę. Niegdyś spożywali ją tylko walenccy chłopi, a teraz cieszy się ogromnym powodzeniem w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Paella traktowana jest typowo jako danie obiadowe. Najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni, w której była przygotowana. Przygotowuje się ją na bazie podsmażanego ryżu, reszta składników zależy od przepisu. Podstawowym składnikiem paelli marineri są owoce morza: krewetki, małże i kalmary. Natomiast paella valenciana przygotowywana jest z dodatkiem groszku, owoców morza, a także mięsa drobiowego. 

 

Przepis znajdzicie TUTAJ

 

Czy wiesz, że...

Najbardziej osobliwym hiszpańskim świętem jest La Tomatina, które obchodzi się w ostatnią środę sierpnia. Tradycyjnie Hiszpanie organizują wówczas bitwę na pomidory. Wydarzenie to przyciąga co roku mnóstwo ciekawskich turystów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    właśnie to wspólne biesiadowanie do późna w nocy narodów śródziemnomorskich, jest najbardziej uciążliwe dla turysty z "zimniejszych " krajów, bardzo często zdarzyło mi się, że chciałam odwiedzić, jakąś słynną resteurację wskazaną w przewodniku Michelin,spróbować chwalonych tam specjałów,a po wejściu okazało się, że jesteśmy o 2h za wcześnie, że kuchnia rusza dopiero o po 20:00, kończyło się tym, że głodni, po całym dniu zwiedzania zadowoliliśmy się tym co było otwarte.. :))co jednak nie zmienia faktu,że kuchnia śródziemnomorska jest jedyną z moich ulubionych,a lokalne specjały, w tym wyjątkowym klimacie smakują wyśmienicie..

Dodaj komentarz